Atriumhus

Det innadvendte huset

- Vi ønsket et hus med gode rom, få kvadratmetre og lite vedlikehold.

SKJERMET UTEROM: Hovedhuset henvender seg mot atriet, og nærmest visker ut grensen mellom inne og ute.

SKJERMET UTEROM: Hovedhuset henvender seg mot atriet, og nærmest visker ut grensen mellom inne og ute. Foto: FOTO: Niklas Hart

Publisert Oppdatert

Arkitektur handler i noen aspekter om å ta et standpunkt. I noen sammenhenger velger arkitekten å la boligen adskille seg fra omgivelsene, i andre kontekster velges innordning, særlig dersom huset er plassert i naturen.

Denne boligen på Hvasser valgte det siste. Om du kjører forbi, kan du ikke regne med å se huset. Det gjør så lite vesen av seg, der det ligger lavt i terrenget, kledd med grånet panel.

Gårdsrom i midten

Huset består av fire bygningskropper; hovedhus, anneks, drivhus og carport med vedskjul. Og i midten - et rektangulært gårdsrom, selve atriet.

Store vinduer vender mot dette indre uterommet. Slik får eierne utsikt til sitt eget hus. Og mot himmelrommet over huset vaier små furukroner, langt der oppe.

En vei går på baksiden av boligen, men den merkes ikke.

- Vi føler at vi bor i skogen, forteller eieren Britt Bonna Ringerike til klikk.no.

Britt Bonna Ringerike ville ha et hus som skjermet mot veien bakenfor, men som ivaretok kontakten med naturen.

Britt Bonna Ringerike ville ha et hus som skjermet mot veien bakenfor, men som ivaretok kontakten med naturen. Foto: FOTO: Niklas Hart

LUKKET, MEN ÅPEN: Huset består av flere bygninger, som alle vender seg vekk fra omgivelsene. Passasjene mellom bygningene leder inn til selve atriet i midten.

LUKKET, MEN ÅPEN: Huset består av flere bygninger, som alle vender seg vekk fra omgivelsene. Passasjene mellom bygningene leder inn til selve atriet i midten. Foto: FOTO: Niklas Hart

VEKSTHUS MOT SYD: Et overbygd drivhus utgjør atriets vegg
mot syd. Glassveggene slipper sola inn, men skjermer for
vinden, og gjør det mulig å få gløtt av omgivelsene utenfor.

VEKSTHUS MOT SYD: Et overbygd drivhus utgjør atriets vegg mot syd. Glassveggene slipper sola inn, men skjermer for vinden, og gjør det mulig å få gløtt av omgivelsene utenfor. Foto: FOTO: Niklas Hart

VEDFYRT ANNEKS: Annekset som utgjør atriets vegg mot vest, er ment for overnattingsgjester. Plassen er dekket av
grus for å minimere vedlikeholdsbehovet uten å gå på akkord med naturpreget.

VEDFYRT ANNEKS: Annekset som utgjør atriets vegg mot vest, er ment for overnattingsgjester. Plassen er dekket av grus for å minimere vedlikeholdsbehovet uten å gå på akkord med naturpreget. Foto: FOTO: Niklas Hart

Gode rom og lite vedlikehold

Bonna Ringerike ønsket et mer egnet hus å bo i for seg og sine to yngste sønner, Ludvik og Hans.

Samtidig ønsket eldstesønnen Kasper Bonna Lundgaard å supplere arkitektutdannelsen på NTNU med et konkret prosjekt.

- De trengte et hus som hadde gode rom, men færre kvadratmeter og som krevde lite vedlikehold, sier han til klikk.no.

Boligen skal være et sted å bli gammel i og et sted å vokse opp i.

- Hans har Downs syndrom, og det var særlig viktig at huset la til rette for en stimulerende og trygg oppvekst, utdyper Bonna Lundgaard.

Et hus i flere sjikt

LANGSTRAKT OG HØYREIST ALLROM: Inngangen til hovedhuset er i enden av allrommet, i øst. Kjøkkenet er plassert langs langveggen som vender mot atriet. Den rause takhøyden samsvarer med rommets utstrekning, og sørger for at volumet er lyst og luftig.

LANGSTRAKT OG HØYREIST ALLROM: Inngangen til hovedhuset er i enden av allrommet, i øst. Kjøkkenet er plassert langs langveggen som vender mot atriet. Den rause takhøyden samsvarer med rommets utstrekning, og sørger for at volumet er lyst og luftig. Foto: FOTO: Niklas Hart

PEISESTUE OG DAGALKOVE: Stuen med åpen peis er plassert i den ene enden av allrommet. Neste post er en lesenisje med plassbygde bokhyller, en slags alkove. Oppunder himlingen langs hele langveggen er det bygget skap for oppbevaring av ting man ikke bruker til daglig. Disse volumene fungerer som loftsboder. Puter og rosa teppe fra Hay, ullpleddet Luckyboysunday kommer fra Eske.

PEISESTUE OG DAGALKOVE: Stuen med åpen peis er plassert i den ene enden av allrommet. Neste post er en lesenisje med plassbygde bokhyller, en slags alkove. Oppunder himlingen langs hele langveggen er det bygget skap for oppbevaring av ting man ikke bruker til daglig. Disse volumene fungerer som loftsboder. Puter og rosa teppe fra Hay, ullpleddet Luckyboysunday kommer fra Eske. Foto: FOTO: Niklas Hart

SITTEPLASS: En sauefell er alt som skal til for å gjøre en kjøkkenbenk tilgjengelig som sitteplass.

SITTEPLASS: En sauefell er alt som skal til for å gjøre en kjøkkenbenk tilgjengelig som sitteplass. Foto: FOTO: Niklas Hart

Alle disse momentene pekte i retning av et introvert hus, et hjem der man kunne trekke seg tilbake og skjerme seg fra omgivelsene.

Atriumhus Hvasser

  • Huset betegnes av arkitekten som et økologisk aktivhus. Så å si alle bygningsmaterialene er fornybare og miljøvennlige. Konstruksjon og kledning er av norsk trevirke, og isolasjonen består av trefiber.
  • Huset er naturlig ventilert og vedfyrt.
  • Bruttoareal (BRA): 124,5 kvm. Bebygd areal (BYA): 244,4 kvm.
  • Energiforbruk: Under 7000 kWh pr. år.
  • Arkitektkontoret Stilla Utvikling tegner økologiske boligprosjekter og økologiske landsbyer. De har laget et boligområde der boligenhetene baserer seg på Britts hus.
  • Boligtypen leveres også som enkelthus fra Aktivhus Gruppen, aktiv-hus.no.

- Jeg tror mange har behov for et avskjermet sted der inntrykk kan bearbeides, forklarer Kasper Bonna Lundgaard og utdyper:

- Jeg tror vi kan lære av de gamle romerne, som kunne bevege seg vekk fra gaten og inn i atriet. I dette hjemmet kan man trekke seg tilbake i flere sjikt, .

Det ytterste sjiktet er naturtomten som omkranser huset.

Tomten er gjerdet inn, slik at Hans har en enkel grense å forholde seg til når han leker i skogen.

Neste sjikt er atriet, et høyst privat, men samtidig offentlig rom i hjemmet. Mange veier fører inn hit, akkurat som til et torg i en by. Bygningskroppene henger nemlig ikke sammen, men er adskilt av trange smug.

Innenfor der igjen er allrommet i hovedhuset. Her finner vi stue, kjøkken og entré.

Dette rommet strekker seg i hele husets lengde. Uansett hvor man befinner seg her, har man kontakt med uterommet utenfor.

Som et sneglehus

I det innerste sjiktet finner vi boligens mer private rom; soverom, og barnerom.

BARSKOGHIMMELEN: Barskoghimmelen. Veggpanel og himling er i hvitlasert gran, mens gulvet er i såpebehandlet furu. Benkeplaten er laget av restbord fra gulvet. Kjøkkenet er spesialbygget, og frontene er av 22 mm osb-plater ¿ egentlig et underlagsmaterial til bruk i bygningskonstruksjoner.

BARSKOGHIMMELEN: Barskoghimmelen. Veggpanel og himling er i hvitlasert gran, mens gulvet er i såpebehandlet furu. Benkeplaten er laget av restbord fra gulvet. Kjøkkenet er spesialbygget, og frontene er av 22 mm osb-plater ¿ egentlig et underlagsmaterial til bruk i bygningskonstruksjoner. Foto: FOTO: Niklas Hart

SPISEPLASS MED OVERBYGG: Spiseplass med overbygg.
Spisestuemøblementet består av et grovt furubord og et en gruppe pinnestoler som utstråler snekkerglede. Kjøleskapet til høyre er bygd inn i en nisje i veggen. Den petroleumsblå metallpendelen er fra HK Living.

SPISEPLASS MED OVERBYGG: Spiseplass med overbygg. Spisestuemøblementet består av et grovt furubord og et en gruppe pinnestoler som utstråler snekkerglede. Kjøleskapet til høyre er bygd inn i en nisje i veggen. Den petroleumsblå metallpendelen er fra HK Living. Foto: FOTO: Niklas Hart

Og aller innerst, opp en stige, finner vi Hans' private hems.

EGEN HULE: Hans har fått sin egen hule på hemsen i barnerommet.

EGEN HULE: Hans har fått sin egen hule på hemsen i barnerommet. Foto: FOTO: Niklas Hart

Om boligen hadde vært et sneglehus, ville dette vært så langt inn man kunne komme. Denne sonen er maksimalt avskjermet, men også luftig, takket være takvinduene som slipper inn dagslys fra oven.

Også allrommet er rikelig forsynt med dagslys. Digre glassflater vender ut mot atriet, og døren står stort sett åpen, så lenge temperaturen tillater det.

- I praksis fungerer atriet som et ekstra rom, et ikke-klimatisert boareal, forklarer Britt Bonna Ringerike.

Forlengelse av husets rom

Kasper Bonna Lundgaard forteller hvordan drivhus og atrium om våren, sommeren og høsten blir en forlengelse av rommene i huset.

- Drivhuset skjermer mot vinden, men slipper lys gjennom, legger han til. Slik får man dessuten litt visuell kontakt med utsiden av atriet.

UBEHANDLET YTTERKLEDNING: Ytterkledningen består av uhøvlet, ubehandlet furu, som har fått et sølvaktig gråskjær etter bare én sesong.

UBEHANDLET YTTERKLEDNING: Ytterkledningen består av uhøvlet, ubehandlet furu, som har fått et sølvaktig gråskjær etter bare én sesong. Foto: FOTO: Niklas Hart

MILJØBEVISSTE VALG: Huset er gjennomsyret av miljøbevisste valg, og betegnes av arkitekten som et økologisk aktivhus. Så å si alle bygningsmaterialene er fornybare og miljøvennlige. Osb-platene som er brukt på kjøkkenet består av furuflis, og er et alternativ til kryssfiner.

MILJØBEVISSTE VALG: Huset er gjennomsyret av miljøbevisste valg, og betegnes av arkitekten som et økologisk aktivhus. Så å si alle bygningsmaterialene er fornybare og miljøvennlige. Osb-platene som er brukt på kjøkkenet består av furuflis, og er et alternativ til kryssfiner. Foto: FOTO: Niklas Hart

PLANTEGNING: Hovedhuset vender så å si ryggen mot veien i nord.
Allrommet vender mot atriet, mens de private rommene er lagt i bakkant.

PLANTEGNING: Hovedhuset vender så å si ryggen mot veien i nord. Allrommet vender mot atriet, mens de private rommene er lagt i bakkant. Foto: ILLUSTRASJON: Kasper Bonna Lundgaard

Les også:

Sjekk disse kule minihusene

Bygget hus av søppel

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning