Bygget seg hytte på gresk øy
Dette paradisiske feriehuset henvender seg hundre prosent til sola og sjøen.

MASSIV SJARM: Det boksaktige feriehuset på Lesbos er signert eierne, arkitektparet Lars Frank Nielsen og Helle Starch. Foto: FOTO: Lars Frank Nielsen
Hellas og det glitrende Middelhavet byr på uttallige feriemuligheter for soltilbederne, og dette arkitektprosjektet på Lesbos viser hvordam man selv kan skape seg drømmestedet på en av de uttallige, idylliske greske øyer.
Byggherrens solide bakgrunn
Mannen bak denne kompromissløst renlinjete bygningen er den danske arkitekt Lars Frank Nielsen, en av gründerne og tidligere partner i et av nordens ledende arkitektkontorer, 3 X N.
Han er også møbeldsigner og har sammen med One Collection innredet Arkitektenes Hus i København og den danske ambassade i Berlin.
Arkitekter tenker kreativt
Hans spektakulære feriested på Lesvos kan for øvrig minne oss litt om Can Bovet-prosjektet på Mollorca signert det norske firmaet Jarmund & Vigsnæs arkitekter.
Så etter drømmetomten

Her bor arkitekten uten vann og strøm
- Det hele startet i 2003 da jeg reiste til byen Plomari på Lesbos for å finne meg et klassisk byhus, forteller Nielsen til bonytt.no
- Det var mange interessante byhus å finne der, men alle manglet det lille ekstra som jeg ønsket meg; en villa med rause uterom og panorama over det glitrende, asurblå havet.
Arkitekten bega seg, nærmest ved en innskytelse, i følge med en eiendomsmegler ut i det kuperte terrenget som omgir Polmari, og kom der over et gammelt gjeterhus som lå på en fascinerende tomt med storslått utsikt over Egeerhavet.
Gjeterhuset ble en perle
Han falt pladask for stedet, kjøpte det, og rehabiliterte det gamle gjeterhuset til gjestehus. Og via dette oppussingsprosjektet høstet arkitekten nyttige erfaringer om hva de lokale håndverkere kunne og ikke kunne.
Sammen med sin kone, arkitekten Helle Starch, tegnet han så dette toetasjers stein- og betonghuset. Det utmerker seg med et delvis overbygde dekk, et uterom på toppen av huset. Dette gir eierne enorm utsikt over sjøen.
Samspill med lokale krefter
- De lokale fagfolkene var kyndige i ulike typer steinarbeider og i sikring av huset mot skader ved eventuelle jordskjelv. Det betød at jeg kunnne konsentrere meg om å tilføre prosjektet min moderne, byggtekniske viten, sier byggherre Frank Nielsen.
Håndhugget gråstein og terrazzo

PANORAMAHUS: Her ser du hvordan store, delvis overbyggete atriet med betongtak åpner huset og gir eierne full utsikt mot havet. Foto: FOTO: Lars Frank Nielsen

HAVBLIKK: Fra tomten har familien en utrolig utsikt over Lesbos og havet. Foto: FOTO: Lars Frank Nielsen

IDYLL: Det er slike kritthvite hus mot blått hav vi forbinder med Hellas. Foto: FOTO: Lars Frank Nielsen
All gråstein i huset er hugget for hånd og gulvene er støpte i terrazzo-teknikk. Med blant annet hvite marmorstriper i ga den visuelt vakre, slitesterke og svale flater som er nydelige å gå på i sommervarmen.

Hele familien bor på 11 kvadratmeter
Nordisk smak i samspill med lokal arkitektur
Selve formen på huset som ser ut som en kraftfull, men like vel elegant steinboks. Den er blant annet inspirert av arbeidene til den internasjonalt kjente, greske arkitekt Aris Konstantinidis.
- Han er blant annet kjent for sine mur- og betongbygninger som tross sin stramme struktur tilpasser seg, utnytter og går i ett med landskapet. Han omtales ofte som en fagmannn som gjenskaper klassisk, gresk arkitektur i en moderne utgave, utdyper Lars Frank Nielsen.
Et fritt liv i et stupbratt landskap
Denne nye feriboligen ligger på en hylle i en bratt skråning og inneholder i fronten to hovededrom; et oppholds- og et soverom. De ligger på hver sin side av et stort gårdsrom. Dette himmelske atrium har utsikt over både oliventrelunder omkring på tomten og et blinkende, indre Middelhav i horisonten.

UTGANGSPUNKTET: Det gamle gjeterhuset ble restaurert til gjestebolig. Foto: FOTO: Lars Frank Nielsen

HYGGE MOT HAVET: Terrassen med det svale betonggulvet og den vidstrakte utsikten er et yndet oppholdssted. Foto: FOTO: Lars Frank Nielsen

INNERST I HUSET: De såkalte servicerommene som kjøkken og boder ligger i bakkant av huset. Foto: FOTO: Lars Frank Nielsen
I bakkant av den kompromissløse murklossen ligger servicerom; kjøkken, bad, sovenisjer og oppbevaringssoner.

Den eldgamle gården er som tatt ut av et eventyr
- Vi ønsket i utgangspunktet et hus med utpreget stramme linjer, og vår feriedrøm skulle fungere som et sted hvor vi vekselvis oppholdt oss ute og inne.
- Nettopp slik er det blitt, avslutter Lars Frank Nielsen.
Les også:
Leiligheten som ble så kule at arkitekten flyttet inn

Tårnet i Seljord er like berømt som sjøormen
Slik forlenger du levetiden på Tivoli-radioen
Så smart kan en fjellhytte bli

TILPASSET LANDSKAPET: Innkjøringen til huset går i lange, slake slynger i den bratte skråningen. Foto: TEGNING: Lars Frank Nielsen

Grunnplan Foto: TEGNING: Lars Frank Nielsen

Grunnplan Foto: TEGNING: Lars Frank Nielsen
Smart løsning på smal leilighet

Leilighetene ble så kule at arkitekten flyttet inn



Nyttige tjenester
Populære tjenester
FORUM
Underholdning