Det er flere faktorer som avgjør bokvaliteten.

Antall kvadratmeter er viktig for hvor god plass det er i boligen, men minst like viktig hvor godt kvadratmeterne er utnyttet.

Takhøyde og lysforhold i boligen er også essensielt for et godt bomiljø.

Godt sagt om å bo godt

«Det å bo godt handler om å ha muligheter for et hverdagsliv mest mulig rikt på gode opplevelser. At det å gå på badet om morgenen blir en fin start på dagen, at sola treffer frokostbordet, at det er plass til å smøre matpakkene våre ved siden av hverandre, at bordet samler oss før vi går hver til vårt, at jeg finner hanskene jeg la bort da jeg kom hjem i går. Og at vi som bor sammen faktisk kan gjøre forskjellige ting samtidig: danse, leke, spille piano, se film, arbeide foran pc-en, lage mat, hvile. Kort sagt, det handler om at det er lagt til rette for at alle de små gjøremålene livet består av blir enkle og mest mulig lystbetonte.»

Eli Støa, «Verdens beste boligstandard», Adresseavisas Hjem-bilag, 02.10.2015

Bokvalitet over tid

Å ha mange vinduer i boligen gjør at rommene oppleves åpne og luftige.

Magasinet Bonytt har fått tre eksperter til å beskrive hvilke faktorer som er viktige for bokvalitet over tid, og i ulike faser av livet.

Les mer om hva ekspertene sier om lysforhold og takhøyde nederst i saken.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Bolig med mye lys

HØYT UNDER TAKET: 1. Selv om økonomien var strammere på slutten av 1800-tallet enn den er i dag, ble det ofte lagt mye ressurser i boligbyggingen. Leilighetene i bygårdene hadde ofte takhøyde på tre meter, og overgangene mellom vegg og himling var ofte rikt dekorert. Her fra Bislett i Oslo. 2. Dagens trapperom legges ofte utenpå bygningen for å maksimalisere arealbruken. Brede trapper med godt lysinnfall hører fortiden til. Denne oppgangen er fra en påkostet 1800-tallsbygård i København. 3. Ullevål hageby har interessert arkitekter og byplanleggere siden mellomkrigstiden, kanskje først og fremst på grunn av sin helhetlige plan der alle enheter har tilgang til hage og grønt. Men også de innvendige proporsjonene fremheves som bedre enn mye av det som bygges i dag. Takhøyden på dette kjøkkenet er 275 cm, 35 cm mer enn dagens minimumskrav. © FOTO: Espen Grønli og Niklas Hart

Bolig med mye lys

OVER MINIMUMSKRAVET: 1. Leilighetene i boligprosjektet Kong Sverre i Trondheim hører til de få, men stadig flere, som har takhøyde over minstekravet. Her ligger den på 260 cm, enkongeverdig.no. 2. Leilighetene som rammes av fagfolkets kritikk befinner seg ofte i dype bygårder, og har ikke gjennomlys. Takhøyden er på minimumskravet, og gir lite kubikk pr. kvadratmeter. Det fører til mindre dagslys i boligen. © FOTO: Niklas Hart

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!