Særegen arkitektur: Crooked House i Polen

Blir du svimmel av dette huset?

Frykt ikke, bygningen er ikke i ferd med å smelte.

EVENTYRLIG: Det ser ut som noe tatt ut fra et eventyr, men denne bygningen er faktisk et kjøpesenter i Polen. FOTO: <a href=""http://www.flickr.com/photos/ajy/3827175560/"">lostajy</a> på Flicker.com. Noen <a href=""http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB"">rettigheter</a> reservert.

EVENTYRLIG: Det ser ut som noe tatt ut fra et eventyr, men denne bygningen er faktisk et kjøpesenter i Polen. FOTO: lostajy på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Publisert Oppdatert

Noen forbinder nok Polsk arkitektur med det ugjennomtrengelige betonghuset "Safe House", eller kanskje det unike opp-ned-huset. Men landet med 38,1 millioner innbyggere har enda mer å by på når det kommer til særegen arkitektur.

Du har kanskje sett de usedvanlige arkitektoriske "konstruksjonene" laget av fotomanipulator- ekspert Michael Jantzen, og tenker at dette må være en lignende illusjon.

Da må du tro om igjen. Denne bygningen med det spesielle utseendet finner du nemlig i byen Sopot i Polen. "Krzywy Domek", også kalt "Crooked House" (av naturlige grunner) er faktisk et kjøpesenter, og huser en rekke butikker, barer og restauranter.

Nettstedet Village of Joy, som er et undeholdningsnettsted om merkelige og rare ting, har rangert Crooked House på førsteplass på deres liste over de femti mest merkelige bygningene i verden.

UNIK ARKITEKTUR: Nei, det er ikke noe i veien med skjermen din- det er bare arkitekten som har spilt deg et ""puss"". FOTO: <a href=""http://www.flickr.com/photos/dungodung/4820333955/"">dungodung</a> på Flicker.com. Noen <a href=""http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB"">rettigheter</a> reservert.

UNIK ARKITEKTUR: Nei, det er ikke noe i veien med skjermen din- det er bare arkitekten som har spilt deg et ""puss"". FOTO: dungodung på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Inspirert av eventyr

Ifølge nettstedet My Modern Met lot Arkitektene Szotynscy & Zaleski seg inspirere av eventyrillustrasjonene (blant annet Pinokkio) til Jan Marcin Szancer og kunsten til Per Dahlberg.

Og det ser faktisk også ut som et animert hus, "dansende" til en lystig melodi. Med sin særegne arkitektur og bølgete linjer er det ikke rart dette huset, helt siden ferdigstillingen i 2004 ahr vært Polens mest fotograferte bygning, ifølge nettstedet Strange Buildings.

"Bygningen er jovial, livlig og svært innbydende. Det er da umulig for en familie ikke å bli tiltrukket av Crooked House?", skriver nettstedet.

Spesielt, men tradisjonelt

Taket på ""The Crooked House"" er dekket med metallplater og glasserte takstein i grønne og blå nyanser, noe som skal gi en illusjon av drageskjell. FOTO: <a href=""http://www.flickr.com/photos/abhijeetrane/3173810231/"">abhijeetrane</a> på Flicker.com. Noen <a href=""http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/deed.en_GB"">rettigheter</a> reservert.

Taket på ""The Crooked House"" er dekket med metallplater og glasserte takstein i grønne og blå nyanser, noe som skal gi en illusjon av drageskjell. FOTO: abhijeetrane på Flicker.com. Noen rettigheter reservert.

Den arkitektoniske stilen "The Crooked House" er bygget over, er faktisk i tråd med den tradisjonelle formen på resten av bygningene i byen, men i en skjev versjon, som om vi observerer den gjennom et tivolispeil.

Inngangen i farget glass og det blå og grønne taket er opplyst om natten, noe som er med på å skape et enda mer surrealistisk utseende for strukturen, nesten som det er i ferd med å smelte.

"Huset rommer tre etasjer og er bygget med de omkringliggende bygningene i tankene. Derfor får du inntrykk av at selv om huset hører hjemme i området, har det kanskje smeltet eller sunket sammen av utmattelse", skriver Strange Buildings.

Ja, bygningen ser faktisk like sprø ut på video:

IKKE LIKE UNIKT: Slik ser innsiden av ""The Crooked House"" ut.

IKKE LIKE UNIKT: Slik ser innsiden av ""The Crooked House"" ut. Foto: FOTO: Wikimedia/Topory

Les også:

Er dette verdens mest bombesikre bolig?

Finn interiørinspirasjon i vårt flotte inspirasjonsgalleri

Gammelt steinhus ble forvandlet til luksusleilighet

Her finner du masse spennende arkitektur

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning