Arkitektur

I dette huset er vedovnen kun brukt én gang de siste fem årene

Det til tross for at tykkelsen på veggene er på knappe 30 centimeter.

VARSOMHET: Huset er plassert forsiktig ned for å etterlate seg et minst mulig avtrykk. Stedegent gres på taket forsterker det naturgitte.

VARSOMHET: Huset er plassert forsiktig ned for å etterlate seg et minst mulig avtrykk. Stedegent gres på taket forsterker det naturgitte. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

Publisert

Et hus er ikke bare et sted å bo, men også en relasjon; til mennesker og til omgivelsene. Gjennom det arkitektoniske uttrykket formidles disse premissene. Noen velger den høylytte formen, andre den mer stillferdige.

Dette huset på San Juan-øyene i staten Washington i USA har valgt den ydmyke tilnærmingen. Et liv i skjønnhet uten overdådighet, er husets maksime.

- Sparsommelig bruk av kvalitetsmaterialer og -produkter ble brukt for å skape et hus som plasserer seg forsiktig og diskret i landskapet, og som samtidig var solid og energieffektivt, beskriver arkitekt Geoff Prentiss i arkitektkontoret Prentiss balance wickline architects.

Og for å understreke stedets ydmykhet, er det kun en forsiktig sti som leder ned fra parkeringsplassen og til huset. Den snor seg mellom bergknauser og innunder hengende grener.

- Det er en sti som hjorten kunne ha laget, sier Prentiss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

STEDSTILPASNING: Huset er lagt godt ned i terrenget for å gi det beskyttelse fra vær og vind, samt skjerme det fra nabohusene.

STEDSTILPASNING: Huset er lagt godt ned i terrenget for å gi det beskyttelse fra vær og vind, samt skjerme det fra nabohusene. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

UNNSELIG: Huset tar ikke mye plass i omgivelsene.

UNNSELIG: Huset tar ikke mye plass i omgivelsene. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

Skjermet fra nabohusene

Arkitektkontoret hadde tidligere tegnet en leilighet for den samme klienten, men i et mer bebygget område av San Juan-øyene. Hun ønsket imidlertid noe som hadde en mer isolert beliggenhet, unna sommerturistene. Og for det formålet kjøpte hun en avsidesliggende eiendom. Dog ikke fullstendig avsondret fra sivilisasjonen. For det fantes flere sommerhus i nærheten, så arkitektenes oppdrag var å skape et hus som tok inn omgivelsene, men samtidig var skjermet fra nabohusene.

Huset består av et bad, kjøkken, oppholdsrom og ett soverom. I kjelleren er det bygget en bod og et vaskerom. Oppdragsgiveren tok initiativet til flere bærekraftige elementer, blant resirkulerte materialer i gulv og tak, gjennomstrømningsvarmer for vann og trelags vinduer på nordfasaden.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SJELERO: Et badekar med utsikt gir ro i kropp og sinn.

SJELERO: Et badekar med utsikt gir ro i kropp og sinn. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

LINJERENT: De rene og stramme linjene tilfører etiske kvaliteter til baderommet.

LINJERENT: De rene og stramme linjene tilfører etiske kvaliteter til baderommet. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

Utsikt og beskyttelse

Tomten ligger utsatt til for vær og vind, derfor var det en forutsetning å plassere huset slik at de fremherskende vindene strøk over husets tak.

- Beliggenheten byr på et utrolig panorama, så oppgaven ble å beholde denne utsikten men samtidig legge huset ned i landskapet. Og særlig ble dette utfordrende, fordi det finnes lite beskyttende vegetasjon i omgivelsene, forklarer Prentiss.

Arkitektene fant likevel en plass på eiendommen hvor både utsikt og beskyttelse ble ivaretatt.

- Huseierens grunnleggende tanke er at naturen skal få forme landskapet med minst mulig inngripen fra mennesker, for på den måten å bevare stedets rå skjønnhet, beskriver Prentiss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LYST: Hele huset bærer preg av en sjenerøs bruk av vindusflater, som skaper lyse interiør, som fremheves av den sparsomme innredningen. Her fra det ene soverommet.

LYST: Hele huset bærer preg av en sjenerøs bruk av vindusflater, som skaper lyse interiør, som fremheves av den sparsomme innredningen. Her fra det ene soverommet. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

INNEBYGGET SKAP: Garderobeskapene er bygget inn i veggene, og med den enkle dørdesignen bidrar det til å forsterke stramheten i hele interiøret. Det er også plassbesparende.

INNEBYGGET SKAP: Garderobeskapene er bygget inn i veggene, og med den enkle dørdesignen bidrar det til å forsterke stramheten i hele interiøret. Det er også plassbesparende. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

Naturlig gråning av ytterkledningen

Huset har en grunnflate på drøye 55 kvadratmeter, mens tykkelsen på veggene er på knappe 30 centimeter. I både tak og vegger er det lagt ekstra isolasjon, og utvendig er taket kledd med stedegent gress, som gjør at det glir enda mer ubemerket inn i omgivelsene.

Alle vinduene har fått aluminiumsomramming, mens ytterkledningen er lagt i ubehandlet cedar, som skal få lov til å gråne naturlig.

- Det gir mindre vedlikehold, og et hus som smelter sammen med omgivelsene, forteller Prentiss.

Artikkelen fortsetter under bildet.

NATURNÆRHET: De store vindusflatene slipper både lys og omgivelser inn, og gjør at man bare har lyst til å bli sittende.

NATURNÆRHET: De store vindusflatene slipper både lys og omgivelser inn, og gjør at man bare har lyst til å bli sittende. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

RENT: Den lange og stilrene kjøkkenbenken innbyr til matlaging.

RENT: Den lange og stilrene kjøkkenbenken innbyr til matlaging. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

Nesten ingen oppvarming

San Juan-øyene ligger på nordvestkysten av USA, tett opp til den kanadiske grensen, men det er likevel et mildt klima som preger området. Det, sammen med den tykke isolasjonen i veggene og taket og en bevisst design for å samle opp mest mulig solenergi, legger premissene for oppvarmingen av huset. Ifølge Prentiss er vedovnen kun brukt én gang de siste fem årene.

- Og de har aldri hatt behov for å sette på de elektriske ovnene på soverommene.

ÅPNE LØSNINGER: Planløsningen preges av få skiller mellom de enkelte avdelingene, som her hvor kjøkkenet glir over i oppholdsavdelingen.

ÅPNE LØSNINGER: Planløsningen preges av få skiller mellom de enkelte avdelingene, som her hvor kjøkkenet glir over i oppholdsavdelingen. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

RAUS VINDUSBRUK: I husets front er det plassert store vindusflater, delvis for å skape vidsyn men også for å nyttegjøre seg varmeenergien i solen mest mulig.

RAUS VINDUSBRUK: I husets front er det plassert store vindusflater, delvis for å skape vidsyn men også for å nyttegjøre seg varmeenergien i solen mest mulig. Foto: FOTO: Adam Waldo/Geoff Prentiss/Rob Skelton

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

Nyttige tjenester

Regn ut

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen

Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag
Nettavisen, Annonsebilag