I disse tider, med fløyelsmyke og lyse sommerkvelder, er det mange som trekker ut på terrassen. Eller kanskje bare sitter og nipper på balkong? Eller var det verandaen? Nei, kanskje det var altanen?

"I dagligtale bruker vi ord uten å avgrense dem ved hjelp av definisjoner, slik at betydningsgrensene ofte blir flytende. Det gjelder også de fire ordene altan, balkong, terrasse og veranda, som brukes mye om hverandre. For de fleste er det neppe noe klart skille mellom typene", skriver Språkrådet på sine sider.

Så hva er egentlig forskjellen på disse fire uteområdene? Terrasse kan nok de fleste beskrive hva er. Men de tre andre, står de like klart frem i bevisstheten? Gjør de det, behøver du ikke lese videre, eller kanskje likevel bare for å sjekke at fasiten er riktig.

- Jeg tror generelt folks bevissthet omkring disse begrepene er varierende, forteller avdelingsdirektør for arkitektur ved Nasjonalmuseet, Nina Berre, til klikk.no.

Hun antar imidlertid at balkong står klart for flertallet.

- De fleste vil nok tenke på blokkbebyggelsen og balkongene som henger på fasadene.

Men se nå om det faktisk ikke også kan være verandaer. Følg med videre.

Terrasse, balkong og veranda.=

VET DU FORSKJELLEN?: På bildet ser du en terrasse, en balkong og en veranda. Vet du hva som er hva? © FOTO: Yvonne Wilhelmsen/Ragnar Hartvig

Terrasse

I jakten på definisjonene har vi søkt støtte i Konrad Middelthon Viestads bok Byggeteknisk fagleksikon. Og la oss starte med det de fleste sannsynligvis har kontroll på, terrassen. Viestad beskriver den som følger: "En planert avsats foran fasade. Fra terrassen er det vanligvis inngang til stua (stueterrasse) og trapp til nedenforliggende hage. Hageaniegg og parker i bratt terreng blir gjerne avtrappet med terrasser og forstøtningsmurer. Takterrasse er oppholdsrom på flatt tak".

Nina Berre forteller til klikk.no at terrasse blant annet stammer fra det latinske ordet "terra", som altså har med jord å gjøre.

Terrasse.=

TERRASSE: Et planert område på bakkenivå eller på tak av bygning (takterrasse). Den kan også ha et dekke av tre, stein eller betong. © FOTO: Ragnar Hartvig

Balkong

Viestad beskriver en balkong som følgende:

"Oppholdsplass på husfasade konstruert som framspring med gulv som fortsettelse av gulvet i rommet innenfor. Balkongen kan bæres av bjelker som er utkraget fra gulvet innenfor eller av konsoller".

Ifølge Wikipedia kommer ordet balkong fra det italienske balcone, som er det samme ordet som det svenske balk, og det norske bjelke.

Men visste du at Slottsbalkongen egentlig ikke er en balkong.

- Det er en altan, fordi den er på taket av Slottets buegang, forklarer Nina Berre.

Dette bekreftes av Byantikvaren i Oslo som refererer til boken "Arkitektur i Oslo - en veiviser til byens bygningsmiljø", og der står det følgende: ".... altan mot Slottsplassen med tempelgavl båret av joniske søyler tilføyet 1846-48".

Balkong.=

BALKONG: En balkong henger utenpå en bygningsfasade, uten annen understøttelse enn bjelker som løper ut fra veggen. © FOTO: Ragnar Hartvig

Altan

Viestad beskriver altanen som følger: "Ikke overbygd oppholdsplass på tak over bygning eller tilbygg.Den er forsynt med rekkverk eller ballustrade. Altanen kan også være understøttet av søyler eller stolper.

Den kalles ifølge Viestad også for takterrasse.

Ifølge Wikipedia kommer ordet altan fra det latinske "altus" som betyr "høy".

Altan.=

ALTAN: En altan er ifølge definisjonen en oppholdsplass på tak over bygning eller tilbygg (som på bildet). © FOTO: Bård Jørgensen

Veranda

Verandaen beskriver Viestad med følgende ord: "Åpen eller overbygd oppholdsplass som tilbygg til hus. Tak kan være understøttet av stolper, eller verandaen kan være lukket med store vinduer i veggflatene, glassveranda. Fra verandaen fører som regel dør inn til stue og åpning eller dør og trapp ned til hage".

Ifølge Wikipedia antas ordet varanda å komme fra hindi, men som ifølge Online Etymology Dictionary sannsynligvis igjen stammer fra det portugisiske varanda, som opprinnelig betød lang balkong eller terrasse. "Muligens kan det være relaterte til det spanske "baranda", som betyr rekkverk", skriver nettstedet.og legger til at den første opprinnelsen kan være å finne i det vulgarlatinske ordet "barra".

Veranda.=

VERANDA: En veranda er en oppholdsplass innebygget eller tilbygget i en bygning med en eller flere yttervegger fjernet, gjerne også med et tak, som her på bildet. © FOTO: Yvonne Wilhelmsen

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!