Hytte i Hemsedal

Sjekk hytta midt i smørøyet i Hemsedal

Du tror denne hytta er tradisjonell helt til du har sjekket glassgulvet og husets andre arkitektdetaljer.

HEMSEDAL BY NIGHT: Det skapes en nesten trolsk stemning når mørket gradvis faller på i påskefjellet.
HEMSEDAL BY NIGHT: Det skapes en nesten trolsk stemning når mørket gradvis faller på i påskefjellet. Foto: FOTO: Jan Larsen
Sist oppdatert

Denne kølsvarte tømmerhytta ligger like ved apinbakkene i Hemsedal. Her kan eierne sette på seg slalomskiene like utenfor stuedøra og suse ut i nypreparerte løyper.

En arkitekt med mange jern i ilden

Hytta er formet som en hestesko og hele anlegget måler 18 x 18 meter. Det er tegnet av Tim Resen, en arkitekt vi har omtalt flere ganger på Bonytt.no.

Se blant annet denne hytta for to familier nesten i dalbunnen i Hemsedal og betongvillaen i Holmenkollen.

Kule fritidshytter

Blant norske arkitekttegnede vinterhytter som tildligere er omtalt er også Jarmund & Vigsnæs skihytte i Nordmarka , og arkitekt Preben Holsts egen alpinhytte på Skeikampen.

Ville treffe terrenget

- Målet mitt med denne hytta var å treffe terrenget. Hemsedalhytta skulle formelig vokse ut av dalsiden. Dette har stor betydnnig i et slikt relativt åpent høyfjelllandskap med mange andre bygninger, heisanlegg og aktiviteter, sier Resen til Hytteliv.no.

SVARTBEISET: Hytta er mørkbeiset og ligger godt plassert i terrenget mot skianlegget. VInduene vender mot gårdsrommet og utsikten.
SVARTBEISET: Hytta er mørkbeiset og ligger godt plassert i terrenget mot skianlegget. VInduene vender mot gårdsrommet og utsikten. Foto: FOTO: Jan Larsen
EN SOLID BYGNING: Her ses både den kraftige ytterkledningen og den tørrmurte grunnmuren.
EN SOLID BYGNING: Her ses både den kraftige ytterkledningen og den tørrmurte grunnmuren. Foto: FOTO: Jan Larsen
ET RENT OG LEKKERT ROM: Her ser du hovedrommet i den såkalte utsiktsfløyen. Den åpner seg raust mot Hemsedal-landskapet og horisonten i sør. Det tre meter lange, massive trebordet er laget av Torfinn Tronstad. Stoler fra Bolia.
ET RENT OG LEKKERT ROM: Her ser du hovedrommet i den såkalte utsiktsfløyen. Den åpner seg raust mot Hemsedal-landskapet og horisonten i sør. Det tre meter lange, massive trebordet er laget av Torfinn Tronstad. Stoler fra Bolia. Foto: FOTO: Jan Larsen
LANGSGSTRAKT KROPP: Hytta er delt inn i tre soner med forskjellige funksjoner.
LANGSGSTRAKT KROPP: Hytta er delt inn i tre soner med forskjellige funksjoner. Foto: FOTO: Jan Larsen

Kombinerte tradisjonell og moderne arkitektur

- I utgangspunktet er jeg en arkitekt som tegner utpreget moderne bygninger. Men jeg syntes det var interessant å påta meg denne oppgaven i Hemsdal fordi det er en stor utfordring å kombinere tradisjonell byggestil med moderne arkitektur, sier Resen til Hytteliv.no

Spor etter både gammelt og nytt

Vi ser spor etter vår tids funksjonalisme i blant annet alle de rene flatene som omgir oss, ute som inne. Måten stokkene er satt sammen på og de presise detaljene i interiøret gir også bygnningen et preg av at her møtes ny og gammel tid.

Grunnmuren av stablet naturstein er utført av den lokale fagmannen Frank Bekken. Han kjenner dalførets steinbyggertradisjoner i detalj, og disse murene gir hytta en egen, historisk dimensjon.

Ytterveggene er beiset svært mørke. Dermed tilpasser dette nygamle huset seg både byggeskikken i dalen og fjellnaturen.

ÅPENT ROM: Kjøkkenet med en solid treplate på toppen av benken er levert av Hemsedal Møbler. Ellers er alle skap, senger og dører i hytta laget av Steinmoen Trevare i Hemsedal.
ÅPENT ROM: Kjøkkenet med en solid treplate på toppen av benken er levert av Hemsedal Møbler. Ellers er alle skap, senger og dører i hytta laget av Steinmoen Trevare i Hemsedal. Foto: FOTO: Jan Larsen
EN HESTSKOFORM I HØYFJELLET: Mellom de to ytterfløyene dannes det et delvis  lukket gårdsrom. Det er nesten som et gammeldags tun med en utrolig utsikt. Her ser du også litt av hvordan arkitekten har etablert kontakt mellom inne- og uteområdene.
EN HESTSKOFORM I HØYFJELLET: Mellom de to ytterfløyene dannes det et delvis lukket gårdsrom. Det er nesten som et gammeldags tun med en utrolig utsikt. Her ser du også litt av hvordan arkitekten har etablert kontakt mellom inne- og uteområdene. Foto: FOTO: Jan Larsen
LYST INNE: Høyde under taket og vinduer mot lyset gjør at interiøret er lyst og åpent. I forbindelse med peisen er det laget en nisje for vedoppbevaring.
LYST INNE: Høyde under taket og vinduer mot lyset gjør at interiøret er lyst og åpent. I forbindelse med peisen er det laget en nisje for vedoppbevaring. Foto: FOTO: Jan Larsen

Full utsikt uten innsyn

Denne hytta skulle være en del av landskapet. Den skulle ikke stå og skrike. Dette forhindrer imidlertid ikke at den har en åpenhet som tar vare på den utrolige utsikten fra tomten, uten at det blir innsyn i huset utenfra.

Hesteskoen som vender ut mot skibakken

Denne effekten oppnådde Tim Resen ved å legge de tre bygningsvolumene som hytta består av i en tilnærmet hestesko.

Åpningen vender rett ut mot skibakken. I midten dannes det dermed en skjermet gårdsplass.

På grunn av sin størrelse og utsikt kan den minne om et gammeldags gårdstun.

Dagslys

I tillegg har de fleste rommene i hytta vinduer inn mot dette luftige tunet.

EN STUE I SOLEN: Denne hyggelige sitteplassen rett ut mot utsikten er møblert med to skinnstoler fra Slettvoll Møbler. Svarte persienner på alle vinduer matsjer de svarte vinduskarmene. Dette gir hytta en diskre, grafisk effekt.
EN STUE I SOLEN: Denne hyggelige sitteplassen rett ut mot utsikten er møblert med to skinnstoler fra Slettvoll Møbler. Svarte persienner på alle vinduer matsjer de svarte vinduskarmene. Dette gir hytta en diskre, grafisk effekt. Foto: FOTO: Jan Larsen
ET PANORAMA GLASSHJØRNE: Med glass i både vegger og gulv åpnes forbindelsen mellom de to etasjene i hytta. Du ser også rett ut på bjørkeskogen like utenfor hytta.
ET PANORAMA GLASSHJØRNE: Med glass i både vegger og gulv åpnes forbindelsen mellom de to etasjene i hytta. Du ser også rett ut på bjørkeskogen like utenfor hytta. Foto: FOTO: Jan Larsen

Dette gir utmerket kontakt mellom inne- og uterommet - pluss mye dagslys i interiørene.

Tre ulike fløyer

Stue og kjøkken ligger som to adskilte, men likevel sammenhengende soner uten skillevegger. De danner den mest åpne delen av hyttas to ytterfløyer.

Hovedsoverom og barneværelser med køyesenger er organisert i den andre, mer lukkete og private soveromsfløyen. Denne fløyen har sin egen, separate inngang.

I forkant av mellomfløyen, den som binder de to ytterfløyene sammen, er det en lang gang med vinduer ut mot gårdsplassen. På motsatt veggside i denne gangen leder dører inn til baderom, andre rom og kott.

Forbilledlig plassert

- På grunn av den omhyggelige måten denne hytta er plassert i terrenget kan den ses på som et forbilde for andre byggherrer, kommenterer tidligere arealplanlegger i Hemsedal kommune, Johannes Henrik Myrmel til Hytteliv.no

Se mer:

Her er Norges mest spennende hus

Test: Er du egentlig handy?

LUFTIG SOVEROM: Lette farger og trepanel gir den gode hyttefølelsen. Plassbygget oppbevaring.
LUFTIG SOVEROM: Lette farger og trepanel gir den gode hyttefølelsen. Plassbygget oppbevaring. Foto: FOTO: Jan Larsen
STORE VINDUER: De store vinduene sørger for nok lys i det smale gangpartiet.
STORE VINDUER: De store vinduene sørger for nok lys i det smale gangpartiet. Foto: FOTO: Jan Larsen

Se inspirerende utepeiser

Hytte-porno er blitt en internett-hit

Denne saken ble første gang publisert 04/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også