Tilpasning til omgivelsene er ett av de viktigste elementene i arkitekturen, både i form av materialbruk og utforming av bygningskroppen.

Dette huset i Seattle i USA, tegnet av arkitektkontoret PB Elemental Architecture, fikk vridd toppetasjen, slik at hele bygningskroppen skulle passe til den skrånende og utfordrende tomten.

Svever som en Ufo=

UFO: Den øverste etasjen svever nesten som en UFO over resten av konstruksjonen. © Foto: Mel Curtis

Vridd

Huset er tegnet for en ung familie på en inneklemt tomt i åsene utenfor Seattle. Utfordringen var tomtens beskaffenhet. Den var ikke på mer enn 800 kvadratmeter, en liten bit av den var del av et fellesområde og den skrånet bakover.

- Dette betød at bygningens grunnplan kom til å dekke det meste av tomten, forklarer en av to arkitekter bak huset, Chris Pardo, til klikk.no.

I tillegg hadde eierne satt opp følgende krav: Det skulle være tre soverom og et hjemmekontor, sømløs integrering mellom ute og inne og åpne, moderne og minimalistiske løsninger. I tillegg ønsket man utsikt, men de omkringliggende husene og trærne blokkerte utsikt fra gateplan.

Flytårn=

FLYTÅRN: Nårman står rett under huset, får man inntrykk av å se opp mot et flytårn. © Foto: Mel Curtis

Transparent trapp

Huset reiser seg nærmest som et kontrolltårn fra sin plass. Totalt er boflaten på drøyt 600 kvadratmeter.

- For å opprettholde en visuell kontakt til gateplanet ble trappen opp til den øverste etasjen designet som en transparent løsning, forteller Pardo.

Mye lys=

MYE LYS: Den vridde toppetasjen har utsyn i takhøyde mot husene rundt. © Foto: Mel Curtis

Transparent trapp=

TRANSPARENT TRAPP: Denne trappen opp til øverste etasje ble bygget slik for å skape kontakt med gateplanet. © Foto: Mel Curtis

Kjøkkenet sentralt

Huset består av tre etasjer; oppholdsrommene øverst, så soverom og nederst garasje og oppbevaringsrom.

Ifølge eierne er det kjøkkenet som er husets sentrale plass, og derfor ble det også gitt mye oppmerksomhet da det ble bygd.

Vurderingene gikk mellom dyre, skreddersydde løsninger og IKEAs standardiserte løsninger.

Ulempen med det første var at det var dyrt, mens IKEA-løsningen hadde få overflatevarianter.

Huseierne gikk til slutt for en løsning midt i mellom.

Industrielt preg=

MODERNE KJØKKEN: Med sitt betonggulv får kjøkkenet nesten et industrielt preg. © Foto: Mel Curtis

Forskjellige veggmaterialer=

FORSKJELLIGE VEGGMATERIALER: Bildet viser hvordan veggene i huset både har malte og tapetserte overflater. © Foto: Mel Curtis

Blogget om huset sitt

Eierne har skrevet en egen blogg om huset sitt og hvordan det har vært å bo i det de første månedene. Bloggen gir også innspill til dem som planlegger å bygge et hus selv.

De skriver blant annet om hvordan de ønsket et gulv med et varmt utseende i soverommene.

"Vi ønsket at gulvet skulle ha være slitesterkt, billig og med minimalt med avgassing. Vi endte derfor raskt opp med bambus", forteller de i bloggen.

Tre dusjvarianter=

DUSJMANIA: Her kan du bli dusjet fra alle kanter og sider: Ett dusjhode i taket, ett på veggen (skjult bak glassveggen) og en hånddusj. © Foto: Mel Curtis

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!