Huset fikk nytt tilbygg og basseng

Fra enkel enebolig til villa med basseng

Huset var lite, men tomten stor. Det ble plass til et gjennomført tilbygg og bassenget ble terrengstøtte.

PÅ PLASS. Bassenget ble bygget for å holde tomten på plass. 
Utvendig er huset kledd med mørkt låvepanel, og på taket ligger skifersteiner.
PÅ PLASS. Bassenget ble bygget for å holde tomten på plass. Utvendig er huset kledd med mørkt låvepanel, og på taket ligger skifersteiner. Foto: FOTO: Espen Grønli
Sist oppdatert
STØTTETILTAK. Det er stort fall i terrenget, og bassenget ble bygget for å støtte opp det øvre nivået.  Ungdommene synes bassenglivet er forfriskende..
STØTTETILTAK. Det er stort fall i terrenget, og bassenget ble bygget for å støtte opp det øvre nivået. Ungdommene synes bassenglivet er forfriskende.. Foto: FOTO: Espen Grønli
BASSENGGLIMT. Bassenget er synlig fra oppholdsrommene på det øverste nivået. Peisen er tegnet av sivilarkitekt Kristian Vårvik. Gulvet er heltre ask med hvitt pigment. Maleriet er signert Elisabeth Werp.
BASSENGGLIMT. Bassenget er synlig fra oppholdsrommene på det øverste nivået. Peisen er tegnet av sivilarkitekt Kristian Vårvik. Gulvet er heltre ask med hvitt pigment. Maleriet er signert Elisabeth Werp. Foto: FOTO: Espen Grønli

Arkitektens tanker

  • Sivilarkitekt MNIL Kristian Vårvik hos Kvart Arkitekter har tatt utgangspunkt i et allerede eksisterende hus fra 1990-tallet. Det har fått et nytt tilbygg, og alt er sentrert rundt et tun med bassenget.
  • Sivilarkitekten har skapt best mulig kontakt mellom indre romsoner og utvendige arealer ved bruk av nivåforskjeller i planen. - Bruk av vindusflater fra gulv til tak skaper også kontakt mellom inne og uterommet. Det gjør også de høye hjørnevinduene som åpner huset mot omgivelsene og tilfører et bygget et funksjonalistisk uttrykk, sier Vårvik.
  • Når det gjelder materialvalg, er tilbyggets himlinger i osp. Gulvene i eksisterende bygg og i tilbygget er i massiv, oljebehandlet ask. I glassgangen mellom eksisterende bygg og nytt tilbygg er det benyttet skifer, det samme som på terrassene utenfor. Les mer på kvartsarkitekter.no

Familien kjøpte huset på begynnelsen av 90-tallet. Etterhvert som familien vokste til, ble det behov for større plass, men ingen ville flytte. Heldigvis ble nabotomten lagt ut for salg og drømmeboligen kunne realiseres.

Selv om ikke boligen var stor, er tomten stor og familien så potensialet og søkte arkitekthjelp.

Sivilarkitekt Kristian Vårvik tok utgangspunkt i det gamle huset og tegnet et tilbygg pluss ny garasje og boder.

Rivingen og ombyggingen tok et år. Det ble et tøft rivingsår for familien, men da de flyttet tilbake, fikk barn og voksne et funksjonelt hus som forener moderne og tradisjonell byggeskikk.

Bygningene omkranser et tun, og svømmebassenget er en mye brukt del av hagen.

Tomten er sterkt skrånende og bassengets fundament fungerer også som forstøtning på tomten.

Synlig basseng

Allerede fra inngangspartiet er det utsikt til bassenget. I oppholdsrommene er vinduene tegnet slik at hagen er synlig fra de fleste rommene.

Fra kjøkkenet ser vi gjennom stuen og ut på tunet. De små hjørnevinduene er som installasjoner i boligen.

Nordisk design

Familien har satset på nordisk design. På gulvet er den massive, oljebehandlede eiken myk å trå på.

I hallen og i gangen mellom stuene er det ottaskifer med varme i gulvet.Veggene er i hovedsak malt i lyse farger, og den høye himlingen er i osp.

Mye av kunsten på veggene er av norske kunstnere, slik som Elisabeth Werp, Magne Furuholmen og Hariton Pushwagner. Kunsten og nøye utvalgte møbler gir boligen en personlig uttrykksform, selv om den langt fra er overfylt.

Solid spisesløsning

I den rommelige stuen er den brede vinduskarmen fylt med skinnfeller og fargerike puter. Et solid spisebord har plass til mange, og er utstyrt med behagelige, skinntrukkede designstoler.

Spisebordet er laget av en hundre år gammel fransk eik, som mannen i huset kjøpte i Frankrike da han var ung. Siden har eikebordet fulgt med på flyttelasset.

Lyse kvaliteter

Eierne mener de beste kvalitetene ved boligen er alt lyset, som slippes inn og den solide takhøyden. Brede vinduskarmer, karnapper og utspring er også detaljer de setter pris på.

- Bassenget bidrar til at uteplassen er mye i bruk. Vi synes også det er flott å kunne betrakte det turkise bassenget fra flere rom i boligen, sier eierne.

BADER I LYS.Fra peisestuen ser familien rett ut på det turkise bassenget. Arkitektens betongpeis markerer stuens høye møne og skaper samtidig en elegant, ru kontrast til de hvitmalte veggene.
BADER I LYS.Fra peisestuen ser familien rett ut på det turkise bassenget. Arkitektens betongpeis markerer stuens høye møne og skaper samtidig en elegant, ru kontrast til de hvitmalte veggene. Foto: FOTO: Espen Grønli
FAMILIENS HØYDEPUNKT. Hvite vegger, store glassflater og storslagen takhøyde gir god romfølelse. Stoler fra Arper og lampene er fra Catellani & Smiths. Magne Furuholmen har formgitt vasen, elefantbildet er malt av Vibeke Saastad.
FAMILIENS HØYDEPUNKT. Hvite vegger, store glassflater og storslagen takhøyde gir god romfølelse. Stoler fra Arper og lampene er fra Catellani & Smiths. Magne Furuholmen har formgitt vasen, elefantbildet er malt av Vibeke Saastad. Foto: FOTO: Espen Grønli
UTSIKT FOR MATGLEDE. Arkitekten har tegnet store vindusflater. Kjøkkeninnredning fra Bulthaup. Bildet på veggen er tatt av Kristin Saastad.
UTSIKT FOR MATGLEDE. Arkitekten har tegnet store vindusflater. Kjøkkeninnredning fra Bulthaup. Bildet på veggen er tatt av Kristin Saastad. Foto: FOTO: Espen Grønli
KARM MED SJARM. Arkitekt Kristian Vårvik har tegnet inn brede vinduskarmer som er gode sitte- og leseplasser.
KARM MED SJARM. Arkitekt Kristian Vårvik har tegnet inn brede vinduskarmer som er gode sitte- og leseplasser. Foto: FOTO: Espen Grønli
UKLAR SIKT. Frostet vindu gir lys, men ikke mye innsyn til rom som trenger skjerming, Rullesteinsstripen følger vinduets linjer. Baderomsinnredning fra Kvik.
UKLAR SIKT. Frostet vindu gir lys, men ikke mye innsyn til rom som trenger skjerming, Rullesteinsstripen følger vinduets linjer. Baderomsinnredning fra Kvik. Foto: FOTO: Espen Grønli
GARDEROBELØSNING. Garderoben er tegnet av Lars Ernst Hole, holedesign.com. Vinduet åpner for et funksjonelt lysinnfall slik at garderoben forblir en privat sone.
GARDEROBELØSNING. Garderoben er tegnet av Lars Ernst Hole, holedesign.com. Vinduet åpner for et funksjonelt lysinnfall slik at garderoben forblir en privat sone. Foto: FOTO: Espen Grønli

Svømmebasseng på ønskelisten?

Du kan få et svømmebasseng i god kvalitet til ca. 50 000 kroner (8,0x4,5x1,32 m). Størrelsen på bassenget gir ikke noen nevneverdig stor økning i byggekostnadene. Driftskostnadene vil derimot øke med volumet på bassenget, både i forhold til oppvarming og rensing. Mer info hos Partner Line

Les også

Inspirerende interiørbilder

Se den spreke leiligheten

Her bader du på kanten av stupet

Bygde om på den gamle hytta

Denne saken ble første gang publisert 05/08 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også