Forflyttbart hus - noe for alle?

PANORAMA: Liker man ikke utsikten der man er, er det lett å finne en ny. © FOTO: By N55

Noen ganger kommer vi over boliger som bryter med alt vi før har sett. Og dette huset, som visstnok kan gå rundt omkring, er nettopp et slikt hus. Alternativt og nyskapende er to ord som begge beskriver denne temmelig unike boligen. Designerne fra studioet og kunstnerkollektivet N55 i København hadde i utgangspunktet på papiret at de skulle lage et hus som kunne "trekke seg unna" dersom det skulle bli flom i et bebodd område.

Ifølge arkitektur- og designnettstedet Freshhome var det slik ideen om Walking House ble født.

Walking House

Ifølge designerne bak dette unike konseptet er Walking House, som sies å kunne bevege seg en avstand på ca. 60 meter per time, et modulært bo-system som "gjør at folk kan leve fredfulle nomadiske liv, bevege seg sakte gjennom landskapet eller urban bebyggelse med minimal effekt på miljøet rundt."

Som hus flest inneholder også Walking House en stue, kjøkken, toalett, bad og til og med en vedovn. Det som gjør at dette huset definitivt skiller seg ut fra mengden derimot, er uten tvil beina. Seks stykker totalt, akkurat som på en edderkopp, som huset på mange måter kan sies å minne om av utforming.

Huset kan forflytte seg ca. 60 meter på en time.

SELVFORSYNT: Walking House er utstyrt med et system for å samle regnvann og har solcellepanel på taket. © FOTO: By N55

Solcellepanelet på taket holser motoren i gang.

LILLE PETTER EDDERKOPP: Det lønner seg å ikke lide araknofobi om du kommer forbi dette huset. © FOTO: By N55

Grønt of futuristisk

Huset, som er svært miljøvennlig, samler energi fra miljøet rundt seg, blant annet i form av solcellepaneler på taket og også ved hjelp av små vindmøller. Boligen, som er designet slik at plassen innvendig er utnyttet til det maksimale, er også utstyrt med et system som samler på regnvann, og nok et system som varmer opp vannet gjennom bruken av solcellepanel. Ifølge designerne kan et lite mini-drivhus bli satt på den originale strukturen på Walking House og dermed kan beboerne produsere store deler av maten de trenger selv.

Huset hylles for å være svært miljøvennlig.

UT PÅ TUR: Designerne mener folk som kjøper seg et slikt hus vil kunne: "leve en fredfull nomadisk tilværelse." © FOTO: By N55

Merkelig design fra Danmark

EDDRKOPP: Huset er unektelig ganske lik en edderkopp. © FOTO: By N55

Toalettet i Walking House er utstyrt med et kompostsystem, som kvitter seg med avfallsprodukter når det får beskjed om dette. En liten vedovn midt inne i selve "oppholdsrommet" vil kunne produsere CO2 nøytral oppvarming i boligen.

De seks beina som huset hviler på - og som også kan ta det med seg rundt omkring - er hydrauliske og var designet i samarbeid med ingeniører fra Massachusetts i USA.

Det var disse beina som var vitale i utviklingen av huset, som skulle kunne forflytte seg vekk fra områder som var rammet av flom.

Man kan ta med huset om man skal i parken på picninc.

RUNDT OMKRING: Blir man lei omgivelsene sine der man er, er det jo bare å ta huset med seg å gå. © FOTO: By N55

KOMPAKT: Selv om Walking House er relativt kompakt i areal, kan man få plass til ganske mange nødvendigheter © FOTO: By N55

Bereist

Det i overkant av tre meter høye "huset" sies å skulle kunne bevege seg gjennom alle slags typer terreng - om enn i et noe moderat tempo.

En av designerne bak prosjektet, Øivind Slaatto, uttalte til nettstedet Freshome at han med tid og stunder planlegger å bo i boligen. Kunstneren forteller videre at han var inspirert av nomadiske folkeslag som sigøynerne da han begynte å arbeide med prosjektet, men understreker at Walking House slett ikke bare er for omreisende folk, men også for alle som ønsker seg et litt enklere liv hvor man ikke er så bundet til ett sted.

På egne bein

Hver av husets seks bein opererer frigjort fra de andre beina, og huset er designet slik at det til enhver tid skal ha tre bein på bakken, noe som er gjort for at huset alltid skal stå stabilt. Ifølge designerne skal selve gangen til huset minne noe om måten mennesker går på.

Hele

LETT PÅ FOTEN: Walking House tar seg fremover med tre bein på hver side av selve huset. © FOTO: By N55

Walking Village

Desigerne bak deet unike Walking House uttaler på sin nettside at de ser for seg en utvikling av konspetet hvor man kan linke sammen flere av disse husene for å skape en hel "landsby" av vandrende hus. Ideen og selve huset har møtt mye kritikk og skepsis, men tenk så praktisk om du har hatt en real krangel med naboen! Neste dag når Herr Hansen titter ut av vinduet, så har både du og huset ditt forsvunnet!

Egen vann og varmesystem i Walking House.

GRØNT: Designerne bak Walking House trekker frem at huset er fullstending miljøvennlig. © FOTO: By N55

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!