Et område i sammenheng.

SAMSPILL i NABOLAG: Her ser du hvordan det røde huset med det nye, kontrasterende tilbygget tilpasser seg resten av trehusbebyggelsen i Bergen. © FOTO: Michael Perlmutter

Utgangspunktet for arkitekt Todd Saunders og byggherrene, familien Halvorsen/Hansen med to barn, var at når det tradisjonelle trehuset deres skulle utvides med et tidsmessig kjøkken og en ditto funksjonell spiseplass, ville de ikke herme formspråket i den eksisterende villaen fra 1905.

Og de var klare for å lage noe kult og oppsiktsvekkende.

Dagslyset avgjorde saken

Det var flere gunner til at Bergens-familien valgte det spenstige arkitektalternativet.

Den viktigste var at med ekstra store vinduer ville et ultramoderne tillbygg åpne den ærverdige boligen deres for en flom av vakkert dagslys.

Nytt og stilrent til det gamle huset.

KUL KASSE: Her ser du hvordan stuen med spiseplassen henger sammen med kjøkkenet som ligger mot midten av huset. Vinduer fra gulv til tak og store skyvedører åpner ut til den nye terrassen og horisonten. © FOTO: Michael Perlmutter

Skyvedører åpner til terrassen

I tillegg til alle vinduene åpner gedigne skyvedører forbindelsen ut til den nye, hyggelige terrassen rett utenfor stuevinduene.

Som prikken over i-en går innegulvet nærmest som en sammenhengende flate innefra og til uterommet. Slik skapes det flyt i designet.

Takterrassen er en skikkelig bonus på ca 20 kvadratmeter. Den gir familien en utrolig panoramautsikt over store deler av Bergen sentrum og alle fjellene som kranser byen.

Tretrappen går rett opp til terrassen utenfor stuen.

VISJONÆRT: Tilbygget ligger litt ut fra hovedhuset og under det ble det plass til en bod for sykler og hageredskaper. Terrasse på toppen av tilbygget. Herfra er det himmelsk utsikt. © FOTO: Michael Perlmutter

Tre mot tre - i alle hjørner.

DETALJENE TELLER: Det ligger mye opplevelse i selv de små finesser i denne bygningen. © FOTO: Michael Perlmutter.

Brukte mulighetene

- Vi hadde i starten ikke tenkt å bygge så stort. Men når man først er igang med en utbygging, er det fint å benytte anledningen og gjøre alt slik som man vil ha det, sa Helge Hansen til Bergens Tidende da de tok i bruk tilbygget i 2005.

Topp med to terrasser

De to terrassene, den rett utenfor stuevinduet og den på toppen av huset, kan også ses som en erstattning for det arealet som dette nye påbygget "spiste opp" av den begrensete uteområdet familien hadde til rådighet.

Inngangen til tilbygget er gjennom hovedhuset.

Stilig samspill mellom glass og tre.

DAGSLYS KOM INN: Store vindusflater åpner opp hele stuerommet for lyset. © FOTO: Michael Perlmutter

Nytenkende arkitekt.

- Stadig flere nordmenn velger en arkitekt når de skal bygge på eller bygge alt nytt, sier arkitekt Todd Saunders. Det betyr at de får boliger som i størst mulig grad er tilpasset deres faktiske behov. © FOTO: Saunders.no

Det passet med tretrapp

En klassisk tretrapp leder opp til terrassen. Den var egentlig tenkt utført i stål, men byggherrer og arkitekt ble under prosessen enige om at dette ville gi trehuset et for hardt, visuelt stiluttrykk.

- I tillegg ble denne tretrappen billigere enn en i stål, kommenterer beboerne.

Trehuset fra 1905 fikk modernisme fra 2005

Arkitekt Todd Saunders som før også har laget markante prosjekter, ville altså fra første stund lage et tilbygg som viste at det ble tegnet akkurat hundre år etter det eksisterende hovedhuset.

Dette forhindret imidlertid ikke at han tok behørlig hensyn til det fine, gamle hovedhuset.

Samspill mellom stilarter

For at alle deler i dette nygamle anlegget skulle passe sammen, valgte han matchende farger og materialer. Blant annet brukte han panel av den gamle, tradsisjonelle typen utenpå det supermoderne tilbygget.

Ydmykt tilbaketrukket på tomten

I tillegg trakk arkitekten tilbygget litt tilbake på tomten og litt ut i forhold til hoveduset.

Dette ikke så store, men viktige grepet gir ekstra luft og medfører at det ser ut som om de to boligdelene ikke henger helt sammen.

- Med denne spesielle konstruksjonen fikk jeg også gjemt takrenner og laget en bod for hageredskaper og sykler, forklarer Saunders.

Rent, enkelt og moderne interiør.

STORE VINDUER GIR OPPLEVELSER: Innefra oppleves horisonten på en helt annen og mer raus måte enn før. Persiennesystemet skjermer for solen. © FOTO: MIchael Perlmutter

© Tegning: Todd Saunders

© Tegning: Todd Saunders

En eventyrlig eske

- Sett under ett kan dette kompakte anlegget oppfattes og oppleves som en eske. Og den kan barna klatre i og omkring. Det synes de unge er utrolig kjekt, forteller arkitekt Todd Saunders

Tilfreds med modernisme

- Vi er svært tilfredse. Vi fikk et totalt nytt og innholdsrikt hus, konkluderer byggherrene.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!