Arkitekttegnet hus i Australia

STORE VINDUER: Vinduene ut mot bakgården dekker nesten hele sørsiden av veggen på huset. © FOTO: John Gollings

I dette huset har arkitekten lagt vekt på rare vinkler, industrielle elementer og særegne løsninger.

Eieren, en direktør for et kunstgalleri, ønsket et moderne hjem kombinert med et galleri på en liten tilmålt plass i den indre bykjernen av Melbourne.

Resultatet er et særeget, smalt hus, fult av rare rom og vinkler, og med store vinduer som slipper inn mye lys. Den gjennomgående hvite fargen ble valgt på bakgrunn av kundens behov for rene vegger til kunsten sin.

Kantet og dynamisk

De videre kravene til kunden var en bolig med to soverom og et ekstra værelse som galleriets besøkende kunne bo på. Hun ønsket også et privat, underjordisk kunstgalleri. Med hjelp fra en arkitekt sto drømmehuset klart i januar 2010

Det kreative og kantede huset er designet av Nervegna Reed Arhitecture i samarbeid med ph Architects.

Ligner på et flipperspill

- Huset strekker seg over tre plan. Inngangen er på det midterste planet, og her flyter oppholdsrommene rundt en åpen plass formet som en halvsirkel, forklarer arkitekten Anna Nervegna.

Plasseringen av objektene og elementene i rommet fungerer omtrent som på oppsettet av et flipperspill.

- Hver overflate viser mulige ruter som man kan ta gjennom huset, og noen ganger oppmuntrer de til en viss bevegelse, andre ganger ikke.

Arkitekttegnet hus i Australia=

STUE: Fra stuen ser man inn på det stilrene, men kantede kjøkkenet © FOTO: John Gollings

arkitekttegnet hus i Australia=

HVITT OG ENKELT: Interiøret er hovedsakelig hvitt med unntak av enkelte møbler og gjenstander i brunt og tre. © FOTO: John Gollings

Bruk av betong

Kunden foreslo selv at gulvet og badekaret skulle være i betong. Hun ønsket industrielle elementer i huset.

- Hun ønsket et industrielt uttrykk, som også var komfortabelt, understreker Nervegna.

Elementene i betong er også en spennende kontrast til dørene og vinduene i heltre. Arkitekten valgte en kjøkkenbenk i betong for å videreføre det industrielle uttrykket, og siden det er et praktisk materiale i forhold til matlaging, som kunden er svært opptatt av.

Arkitekttegnet hus i Australia=

RØFT BADEKAR: Det tøffe badekaret i betong var eierens egen ide © FOTO: John Gollings

Underjordisk kunstgalleri

I kjelleretasjen lagde arkitekten et kunstgalleri, etter ønske fra kunden.

- Galleriet blir indirekte opplyst fra hagen på nordsiden av bygget gjennom et takvindu. Takvinduet fungerer også som en slags skulptur, eller sitteplass i hagen, forklarer Nervegna.

Arkitekttegnet hus i Australia=

GALLERI: I kjelleren på huset er det et underjordisk kunstgalleri © FOTO: John Gollings

Arkitekttegnet hus i Australia=

MYE LYS: De store vinduene slipper godt med lys inn i huset. Takvinduet på bakkeplan sørger for lys i det underjordiske kunstgalleriet © FOTO: John Gollings

Arkitekttegnet hus i Australia=

SOVEROM: Betonggulv og grove fliser gir både badet og det minimalistiske soverommet et inustrielt preg © FOTO: John Gollings

Psykologisk arkitektur

Arkitekren omtaler konseptet sitt som et psykologisk eksperiment, der besøkende selv kan analysere det arkitektoniske uttrykket

- Huset fungerer litt som en Rorschac test, i den forstand at den gir folk muligheten til å tolke det de selv vil, forklarer Nervegna.

Enten det er virtuelle illustrasjoner av et spørsmålstegn og et to-tall på fasaden til bygget, eller de andre arkitektoniske bildene i huset, skjulte, som svake refleksjoner.

- På den måten blir huset et eksperiment på det hårfine skillet mellom figurativ billedbruk og ren abstrakt form, avslutter hun. Og uansett hvor abstrakt formene er vil den stadig skape nye, varierte meninger og tolkninger hos beboerne og besøkende.

Les også:

Dette huset vokser ut av bakken

Dette tilbygget i Asker er kanskje Norges tøffeste

Det kuleste huset i skogen

Her er årets båtnyhet

arkitekttegnet hus i Australia=

STILRENT: Interiøret er preget av enkle men spesielle detaljer slik som denne trappen. © FOTO: John Gollings

Arkitekttegnet hus i Australia

HVITE SKAP: Det ble valgt kjøkkenskap i hvit høyglans for å reflektere lyset fra gårdsplassen © FOTO: John Gollings

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!