Arkitektur i Nederland: Mart van Schijndels hus i Utrecht

Prisbelønnet hus med fredet status

Dette huset er Utrechts attraksjon.

HARMONISK: Fra biblioteket ser vi mot begge de indre gårdsrommene; et til hver side av stuen.
HARMONISK: Fra biblioteket ser vi mot begge de indre gårdsrommene; et til hver side av stuen. Foto: FOTO: Theo Bart
Sist oppdatert

Ved en stor, åpen plass med en kirke i sentrum ligger dette moderne steinhuset sammen med en rekke gamle byhus i tradisjonell stil.

Det nye huset ble tegnet av den prisbelønte arkitekt Mart van Schijndel i 1992, og er kulturbyen Utrechts nye attrasjon og minnesmerke.

GLASS I HØYDEN: Fra trappen til annen etasje ser vi det  største av de to indre gårsrommene. En høy glassvegg slipper inn dagslyset.
GLASS I HØYDEN: Fra trappen til annen etasje ser vi det største av de to indre gårsrommene. En høy glassvegg slipper inn dagslyset. Foto: FOTO: Theo Bart

Bak husets lukkete ytre ligger et stort og et mindre indre gårdsrom .

Begge utplassene har glassvegger som gir en flom av dagslys inn i det største oppholdsrommet i huset, stuen som et samlingssted for entusiaster som vil bevare denne fredete bygningen for fremtiden.

Innehager til hver sin side

GRÅSTRIPET YTRE: Det stripete huset står på den åpne, runde plassen som omgir Pieterkerk midt i den eldre delen av Utrecht.Van Schijndel Huis er det yngste, fredete historiske minnesmerke i byen.
GRÅSTRIPET YTRE: Det stripete huset står på den åpne, runde plassen som omgir Pieterkerk midt i den eldre delen av Utrecht.Van Schijndel Huis er det yngste, fredete historiske minnesmerke i byen. Foto: FOTO: Espen Grønli.
GLASSVEGGER: Stuen åpner seg mot den største av de indre, patio-aktige hagene med høye glassvegger. Kjøkkenet ligger inn til høyre. Sittemøblene er fra den berømte "Utrecht"-serien til designpioneren Gerrit Rietveld. Også han fra Holland.
GLASSVEGGER: Stuen åpner seg mot den største av de indre, patio-aktige hagene med høye glassvegger. Kjøkkenet ligger inn til høyre. Sittemøblene er fra den berømte "Utrecht"-serien til designpioneren Gerrit Rietveld. Også han fra Holland. Foto: FOTO: Theo Bart

Den trekantete, fem meter høye stuen har en oppsiktsvekkende trapp med galleri i annen etasje. Ellers har rommet innehager, patioer til hver sin side.

Supplerende smårom som kjøkken, arbeidsrom og bibliotek er plassert i utkanten av denne elegante storstuen.

Fargen på veggene er i ulike, lette nyanser av hvitt og lyseblått.

- Mart modellerte mye med lyse farger , forteller Natascha Drabbe, leder for Mart Van Schijndel Foundation.

- Fargene er så lette og flyktige at de bidrar til å gjøre huset større enn det virkelig er.

Huset har en rekke teknisk finurlige løsninger.

Unike møbel, vase og dør-eksperimenter

I tillegg til den finurlige åpnemekanismen av det spisse hjørnet til den patio-aktige hagen, har huset glassdører med silikonhengsler.

Den laminerte glassflaten er altså limt direkte til stålrammen som omgir dørbladet.

Både inne- og utemøbler samt "Delta"-vasen som før øvrig er blitt en klassiker, har Van Schijndel selv tegnet.

HJØRNEDØR: Fra stuen åpnes hele(!) hjørnet mot innehagen med to dører hengslet på en spesiell måte. Omtrent slik som åpne-teknikken på enkelte bussdører er. Slike finurlige løsninger var typisk for Mart van Schijndel.
HJØRNEDØR: Fra stuen åpnes hele(!) hjørnet mot innehagen med to dører hengslet på en spesiell måte. Omtrent slik som åpne-teknikken på enkelte bussdører er. Slike finurlige løsninger var typisk for Mart van Schijndel. Foto: FOTO: MVS Foundation

Hans objekter har ofte en geometerisk stil.

Dobbelt prisvinner

I 1995 ble dette huset huset tildelt "The Rietveld Prize", oppkalt etter Utrechts store sønn, Gerrit Rietveld - designeren som sto i spissen for den avantgardistiske De Stilj-bevegelsen.

Jyryen berømmet dette huset for sin "romlige bevissthet".

Utrecht fredet Van Schijndel House i 1999 , og boligen er byens yngste, historiske minnesmerke.

Stiftelsen tar ansvar

Mart van Schijndel Foudation ble opprettet i 2008 for å bevare huset og den kreative arven til arkitekt Mart van Schijndel.

Stiftelsen arbeider for å etablere et fond til vedlikehold av bygningen for all fremtid.

Fondet bygges opp av midler fra privatpersoner og av donasjoner fra forretningslivet. Huset åpnes til bestemte tidspunkter etter avtale, både for grupper og privatpersoner.

UTE OG INNE: Det grønne uterommet er i full kontakt med den store stuen i første etasje. Det er nesten som forskjellen med ute og inne er utvisket. Kjøkkenet ligger bak, helt til venstre.
UTE OG INNE: Det grønne uterommet er i full kontakt med den store stuen i første etasje. Det er nesten som forskjellen med ute og inne er utvisket. Kjøkkenet ligger bak, helt til venstre. Foto: FOTO: MVS Foundation
SAGTANNET TRAPP: Trappen står som en skulptur i stuerommet. Leder for Mart Van Schijndel Foundation, Natascha Drabbe mellom direktør for ICArt, Oslo Kai Sveum og designer Lars Ernst Hole.
SAGTANNET TRAPP: Trappen står som en skulptur i stuerommet. Leder for Mart Van Schijndel Foundation, Natascha Drabbe mellom direktør for ICArt, Oslo Kai Sveum og designer Lars Ernst Hole. Foto: FOTO: Espen Grønli

Målet er å ta jevnlige initiativ som reflekterer van Schijndels holdning til design og arkitektur i ordets bredeste betydning.

Nett, video og bok

Huset har sin egen nettside med blant annet en video hvor Mart Van Schijndel selv foretar en presentasjon av prosjektet.

- Mitt hus hus er ingen ting annet enn interiør, sa arkitekten om sin egen bolig.

Mart Van Schijndel døde i 1999.

Det forberedes en egen bok om boligen.

Huset brukes både også til foredrag, konserter og filmfremvisninger.

Første etasje:

1=inngang

2=omkledningsrom

3=innehage

4=bad

5=tyrkisk bad

Grunnplan første etasje.
Grunnplan første etasje. Foto: Van Schijndel Foundation

6=sauna

7=WC

8=vaskerom

9=kjøkken

10=stue

11=bibliotek

12=leserom

13=arbeidsrom

14=soverom

Les også:

Hytta er lirket på plass i en kløft

Bevaring av Planetveien 12, en arkitekturperle

Moderne arkitektur, midt i Jotunheimen

Her finner du de beste interiørbildene

Denne saken ble første gang publisert 28/03 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også