Rett ven en innsjø i Saimaa, Finland, er hytta plassert på en skogstomt som heller vestover, ned mot den store innsjøen.

Hytta ble bygget for en familie med individuelle behov.

Tanken bak husetes design var hvordan arkitekturen kan være med og skape rom både for felles opplevelser men også for privatliv.

Hovedrommet, stua, har store vinduer mot innsjøen.

Soverommene, eller alkovene, ligger alle sentrert rundt allrommet.

De er små og intime og har dører som skyves åpne.

Slik kan man velge å være sosial eller privat i et fleksibelt interiør.

(Se til høyre i bildet under)

Les også:

9 moderne hytter

Her er Norges kuleste hytte

=

ALLROMMET: Allrommet, eller stua, som de andre funksjonene er bygget inn mot. Til høyre er dørene til sovealkovene åpne. De skyves igjen om man ønsker privatliv. © FOTO: Maija Luutonen

=

Enkle skisser av hytta. © Nene Tsuboi

=

MODELL: Slik ser hytta ut. De store vindusflatene er mot innsjøen, mot vest. © FOTO: Maija Luutonen

Det tilnærmet asketiske interiøret er malt hvitt, slik at det skal påvirkes mest mulig av døgnets gang og naturens fargepalett.

Lokale materialer

- Huset ble bygget av en lokal snekker som bor ved den neste innsjøen, forteller arkitekten Tuomas Toivonen til klikk.no i en e-post.

Snekkeren kom gjerne til byggeplassen med båt. Bygningsmaterialene er enkle og rimelige, forteller arkitekten. Det meste er kjøpt fra lokale sagbruk.

Hytta er plassert slik at byggingen skulle gjøre minst mulig skade på landskapet.

Det tok kun åtte måneder å ferdigstille hytta, som er bygget på lavbusjett.

Fakta:

Lakeside house

Sted: Saimaa lake, Finland

Ferdigstilt: 2009

Arkitekt: Tuomas Toivonen / NOW for Architecture and Urbanism

Areal: 140 m2

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!