Hvem, hva, hvorfor

Arkitekter: JVA

Hva: Et arkitekttegnet trehus på et gammelt tun på Toten.

Hvem: En familie med to små barn.

Hvorfor: Huset forener splitter ny og eldre byggeskikk på en innovativ måte.

Det oppsiktsvekkende trehuset på 165 kvm er tegnet til en småbarnsfamilie som ville flytte fra Oslo.

Både byggherrer og arkitekt Håkon Vigsnæs hos JVA arkitekter ville ha en historisk vinkling på prosjektet.

Utvendig ble det nye huset kledd i brukt panel fra den hundre år gamle låven på tunet.

De åpne, synlige, låveaktige bærekonstruksjonene ute og inne har også røtter i gamle byggetradisjoner.

Gulv i flere forskjellige nivåer, samt en enkel, stilig bruk av treverk innvendig, minner også om byggeskikken i området.

Lys inn i huset

Det andre, viktige hovedmomentet var å få mest mulig lys inn i det nye huset. En nærliggende tanke når man flytter fra leilighet i storbyen og ut på landet.

Arkitekten tegnet blant annet et vindusbånd som går hele veien rundt huset.

Det varierer i størrelse og form, alt etter hvilken type rom som finnes innenfor, og om værelset for eksempel får inn morgen- eller ettermiddagssol.

Hvitmalte vegger gir dessuten mye lys i rommene.

Enkelte steder er takhøyden hele seks meter, mens barnas kvist har langt mindre. Det gir spenst og dynamikk i rommet.

Hus på Toten, jva arkitekter.=

GAMMELT OG NYTT: Den gamle låven som skal rives i forgrunnen. © www.jva.no

Toten. Jarmund og Vigsnæs 06 09=

KONTRASTER: Blanke flater mot tre. © Foto: Nils Petter Dale

Toten. Jarmund og Vigsnæs 06 09=

LYST: De store vindusflatene slipper masse lys inn i det moderne huset. © Foto: Nils Petter Dale

Kreativt tun og gammel kledning

For å samle anlegget til en naturlig helhet, ble den nye bygningen plassert på et gammelt tun, med god kontakt til det gamle, rehabiliterte våningshuset og låven.

Ellers var altså ambisjonen å få til noe som var landlig, moderne og som hørte til på dette stedet.

Og det er derfor panelet utelukkende består av hundre år gamle såkalte "rot-topp-bord" fra den gamle låven.

Dette er spesielle planker som er mye bredere i bunnen enn øverst, fordi bordet følger treets naturlige, smalende form.

Enkelte kan være 30-40 cm nederst, og kanskje bare 15 cm på toppen.

- Alle bordene ble satt sammen til en kledning som matchet både det skrå terrenget og takvinkelen på boligen, nesten som et puslespill, forklarer arkitekt Håkon Vigsnæs.

I tillegg til å være faglig interessant, hadde arbeidet med gjenbruksmaterialer et perspektiv som handler om bærekraft og forvaltning av naturressurser.

Prosjektet hadde et såkalt tett romprogram på et ganske begrenset budsjett, på ca. tre millioner kroner.

Da var det fint at alle involverte hadde et åpent sinn og trakk i den samme retning, forteller Håkon Vigsnæs i jva Arkitekter .

Firmaet er forøvrig kåret til et av Europas ledende arkitektfirmaer av trendmagasinet Wallpaper .

Hus på Toten, jva arkitekter.=

GAMMEL KLEDNING : Hele huset er dekket av den 100 år gamle panelen. © www.jva.no

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!