Grims Grenka innreder med regnskogtømmer

Øko-smekk til designhotell i Oslo

Designhotellet Grims Grenka har brukt regnskogtømmeret ipé på deler av takterrassen. - Umoderne, mener Regnskogfondet.

UMODERNE: Takterrassen det som skal være et av Norges fremste designhotell er umoderne, mener Regnskogfondet. - Bryter med trenden i samfunnet for øvrig, sier Solveig Lunde i Regnskogfondet.
UMODERNE: Takterrassen det som skal være et av Norges fremste designhotell er umoderne, mener Regnskogfondet. - Bryter med trenden i samfunnet for øvrig, sier Solveig Lunde i Regnskogfondet. Foto: FOTO: Anja Lillegraven, Regnskogfondet
Sist oppdatert

Regnskogfondet reagerer på det de mener er smakløst valg av trevirke til Oslo-hotellet Grims Grenkas takterrasse, som hotellet omtaler som en "lekker lounge på taket".

Loungen er snekret av regnskogstømmeret ipé.

Skal følge øko-regler

I oktober i fjor ble hotellkjeden First Hotels, som Grims Grenka er en del av, den første skandinaviske hotellkjeden som forpliktet seg til FNs Global Compact.

Global Compact, et nytt internasjonalt rammeverk, skal forplikte selskaper til å følge ti universelle prinsipper for menneskerettigheter, arbeidslivsstandarder, miljø og anti-korrupsjon.

First Hotels var den første skandinaviske hotellkjeden som knyttet seg til FNs Global Compact.

Hotellet reklamerer på hjemmesiden sin med at de serverer organisk te på den omtalte terrassen.

- Det hjelper lite å servere økologisk te hvis terrassen er bygget av ødelagt Amazonas-regnskog. Dette er stikk i strid med trenden i samfunnet for øvrig, som er å velge andre typer materialer enn regnskogstømmer, sier Solveig Firing Lunde, kampanjekoordinator i Regnskogfondet.

Skulle skaffe sertifikat

Ola Helle ved arkitektkontoret Kristin Jarmund Arkitekter, som hadde hovedutviklingen av hotellet, var klar over at de ble brukt tropisk tømmer - men ikke ipé.

- Det ble besluttet for to år siden at dette tømmeret skulle benyttes fordi byggherren ønsket det. Vi visste at det var tropisk tre, men ikke ipé. Leverandøren og entrepenøren skal ha skaffet dokumentasjon og sertifikater på tømmeret slik at det var ok å bruke det.

Regnskogfondet henvendte seg om saken for to år siden og skal da ha fått denne dokumentasjonen, opplyser arkitetkpartneren.

- Det stemmer at vi har fått et utførselsdokument på tømmeret som ble brukt. Men det viser bare hvor tømmeret er sendt ut fra i Brasil, og sier ikke om tømmeret er hugget på en bærekraftig måtesier Solveig Firing Lunde, kampanjekoordinator i Regnskogfondet.

Hun mener det er uansvarlig å bruke tropisk tømmer fordi det ikke finnes noen sertifiseringsordninger som kan gi tilfredsstillende garanti for at tømmeret er sosialt og miljømessig bærekraftig,

- Hvis man i dag som ønsker å profilere seg som miljøvennlig - bør man holde seg unna tropisk tømmer, sier Lunde.

Hotellet beklager

Thomas Aakvik, markedsdirektør i First Hotels sier til klikk.no at First Hotels synes det er beklagelig at det er brukt regnskogstømmer.

- Etter de opplysninger vi sitter på er det, heldigvis, snakk om et svært lite parti, kun ca. 100-150 kvadratmeter totalt, sier han.

ARIKTEKT I INFOSKYGGEN: Arkitekten som er ansvarlig for designte, sier han ikke visste hva slags tropisk tre som ble brukt.
ARIKTEKT I INFOSKYGGEN: Arkitekten som er ansvarlig for designte, sier han ikke visste hva slags tropisk tre som ble brukt. Foto: FOTO: Anja Lillegraven, Regnskogfondet

First Hotels leier bygget.

- På den tiden da First Hotel Grims Grenka ble bygget, hadde vi ikke forpliktet oss til FNs Global Compact. Vi har således ikke brutt denne avtalen som vi signerte ultimo november 2008, sier Aakvik til klikk.no.

Hotellet åpnet i mai 2008. Men det er heller ikke planer om å aktuelt å gjøre noe med bekledningen nå.

- Vi skulle gjerne sett at hele terrassen var i eik, men det vil ikke være spesielt bærekraftig å rive og kaste godt materiale for å erstatte det med nytt, sier Aakvik.

Ikke skuffet

Næringslivskontakt Kristian Andersen i FNs utviklingsprogram UNDP, som fremmer Global Compact, har tidligere applaudert Frist Hotels engasjement for miljøet.

- Bruk av regnskogtømmer er helt klart uønsket. Generelt skal bedrifter som undertegner Global Compact gjøre sitt beste for å ha kontroll på verdikjeden sin. Man kan oppleve at underleverandører jukser med informasjon, og derfor er det viktig at bedriftene sjekker dokumentasjonen.

Andersen forventer ikke at alle som signerer Global Compact umiddelbart er perfekte.

- Men de bør ha en klar ambisjon om å forbedre seg. Derfor regner vi med at bedriften gjennomgår rutinene sine og sørger for at feil ikke gjentas, sier Andersen til klikk.no.

Det har også tidligere vært problemer mellom First Hotels , som Grims Grenka er en del av, og arkitektkontoret som designet hotellet.

I mars saksøkte hotelleierne arkitekten Kristin Jarmund Arkitekter som hadde hovedutviklingen fav hotellets arkitektur på grunn av forsinkelser i leveransen og angivelig tap som er påført eierne av hotellet.

Les også:

Still krav til tømmeret

Du trenger ikke frykte vindusvasken

En het natt i København

Foreldres frykt gjør barna fete

Denne saken ble første gang publisert 14/05 2009, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også