Naturen først, så arkitekturen. Det var utgangspunktet når arkitektene Todd Saunders og Tommi Wilhelmsen tegnet utsiktspunktet over Aurlandsfjorden.

- Det var umiddelbart klart for oss, at vi måtte gjøre minst mulig inngrep i slike vakre omgivelser som vi hadde å gjøre med her, sier de til nettstedet ArchDaily.

Arkitektene mente at det nesten var umulig å forbedre et slikt sted, og samtidig veldig lett å ødelegge stedet med for mange fremmedelementer.

- Selv om vi har valgt et veldig tydelig uttrykk, snakker vi likevel om en form for minimalisme med det mål å beholde, men samtidig utfylle den eksisterende naturen.


Vis større kart

Fra skepsis til stolthet

Utsiktspunktet ble opprinnelig lyst ut som en konkurranse, hvor Saunders og Wilhelmsen var én av tre inviterte deltagere.

De kalte bidraget sitt for "640 m over Aurland and 20 120 km from Tokyo".

Tanken var å signalisere stedets unikhet i en større sammenheng.

Konstruksjonen ble bygget høsten 2005 og åpnet i 2006, men før det hadde det vært en høylydt diskusjon i kommunestyret i Aurland.

- Mange var veldig skeptiske til prosjektet i starten. Man mente at pengene heller burde gå til å utbedre veien i stedet for å bygge en installasjon. Men i ettertid er vi stolte av prosjektet, og folk viser det gjerne frem når de har gjester på besøk, sier ordfører i Aurland Olav Ellingsen til Klikk.no.

Han forteller også at det planlegges flere slike punkter langs veien.

Les også: Norsk, miljøvennlig arkitektur

Drar folk ut i luften

Da arkitektene startet å designe Utsiktspunktet, var noe av det første de bestemte at biler og busser skulle vekk fra konstruksjonen. Den skulle holdes ren både estetisk og visuelt. Derfor ble parkeringsplassen lagt et stykke opp i veien.

I tillegg ville de at de besøkende skulle få en følelse av å bevege seg ut i luften. Konstruksjonen strekker seg derfor som en bro 30 meter ut fra sitt forankringspunkt, og den hever seg ni meter over sitt bakkefundament.

- For å gjøre det hele enda mer dramatisk, var det viktig for oss å skape en situasjon hvor de besøkende forlater fjellsiden og går ut i luften og observerer landskapet fra en annen synsvinkel. Men samtidig måtte dette skje uten at landskapet og vegetasjonen ble endret, forteller arkitekten.

Les også: - God arkitektur kan endre livet ditt.

Nasjonal turistvei

Utsiktspunktet Stegastein, som det heter, er en del av det såkalte nasjonale turistvegprosjektet, og ligger mellom Aurdal og Lærdal langs fylkesveg 243.

Det ble i 2006 kåret til Årets anlegg, og juryens begrunnelse var blant annet følgende:

"Prosjektet er resultat av en nasjonal satsning som vekker oppsikt langt utover landets grenser. Prosjekteamet har fått frem et prosjekt som til gangs fremhever norsk natur og opplevelser. Arkitekturen er dristig med fin bruk av ulike materialer".

Les også:

Her har naturen vært sjefen

Amatører best på badet

Godteri kan gi allergi

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!