Hytte på Fosen, Trondheim. Fantastic Norway arkitekter.

BESKJEDENT BYGG: Et lite anneks er med på å definere et atrium og skjerme uterommene for kuldedrag og vind. © FOTO: Arne Michal Paulsen

Hytte på Fosen, Trondheim. Fantastic Norway arkitekter.=

ATRIUM: Halvmåneformen og annekset sørger for beskyttelse mot vinden. © FOTO: Arne Michal Paulsen

Tegning av hytta på Fosen.=

Prosjektopplysninger

Byggets/prosjektets navn: Atriumshytte på Vardehaugen

Adresse: Grøttingen / 7170 Åfjord

Kommune: Åfjord Kommune

Ferdigstilt: November 2008

Byggherre: Knut Aasarød / Synnøve Matre

Arkitekt: Sivilarkitekt MNAL Håkon Matre Aasarød / Fantastic Norway AS

Arkitektmedarbeidere: Erlend Blakstad Haffner, Sivilarkitekt MNAL Thomas Tysseland, Sivilarkitekt MNAL Sigrid Bjørkum.

Interiørarkitekt: Sivilarkitekt MNAL Sigrid Bjørkum

Konsulenter: Sivilingeniør Øystein Aasarød, Sivilarkitekt Thomas Tysseland

Prosjektledelse: Sivilarkitekt Håkon Matre Aasarød / Fantastic Norway AS

Byggeledelse: Hallgeir Vingen

Hovedentreprenør: Åbygg AS

Brutto areal: 77m²

Kostnader ekskl. mva: NOK 1350000

Miljøopplysninger

Energikilder: Primær: Elektrisitet/ sekundær: Passiv solvarme, Vedovn

Ventilasjon (naturlig, mekanisk, hybrid osv.): Naturlig

Materialbruk:: Div. trevirke

Andre tiltak/kommentarer: Eget renseanlegg ("Vera Compact") , vann

Yttervegger, tak og gulv er ekstra isolerte og det er energiglass i vinduer.

Hytta,som er designet av arkitektkontoret Fantastic Norway, er plassert på Vardehaugen, en fjellknaus ytterst ute mot havgapet ved Grøttingen på Fosenhalvøya. Tomta ligger 35 meter over havet i et lite nedsøkk ved toppen av knausen, med panoramisk utsikt i tre av de fire himmelretningene. Det tilstøtende landskapet domineres av hav, skuret berg, lynghei og et til tider røft kystklima.

Internasjonal anerkjennelse

Prosjekter fra firmaet Fantastic Norway ble kjent utover norske landegrenser og Klikk.no har skrevet om at de som eneste norske arkitektkontor ble invitert til arkitekturbiennalen i Venezia. Designmagasinet Wallpaper er bare en av de som omtaler de norske arkitektene i varme ordlag.

Veloverveid

Prosjektet med kysthytta er et resultat av oppdragsgivers ønske om en hytte skreddersydd for familien, den særegne tomten og de skiftende klimatiske forholdene i området. Bygget er inspirert av det urnorske klyngetunet, hvor fleksible halvklimatiske uterom og en oversiktlig sosial organisering, er fremtredende prinsipper.

Beliggenhet viktigst

Hytta ligger som en fjellrev som kveiler seg opp for å beskytte seg mot vinden. Bygningskroppen ligger tett inntil en lav bergvegg og favner som en armkrok" rundt det blankskurede berget ytterst på tomta. Et lite anneks er med på å definere et atrium og skjerme uterommene for kuldedrag og vind.

Romfordeling

Kjøkkenet er byggets ryggrad og binder sammen de forskjellige rommene. Fra kjøkkenbenken har man oversikt over hytta, atriet og panoramautsikten mot havet. Soverom og bad ligger innerst på tomta, med utsikt mot lyngheilandskapet på Vardehaugen.

Stua ligger ytterst på tomta og kan beskrives som et observatorium. Herfra har man utsikt til havet i tre himmelretninger og kan nyte solens gang fra sofaen. Planen er åpen, men har likevel kroker og skjermede områder og soner som gjør at man kan trekke seg tilbake om man ønsker det.

Les også: En moderne villmarkshytte

Beskyttet mot vinden

For å gi maksimal beskyttelse av hytta, bretter det sorte taket seg ned og blir til veggflater imot de mest utsatte himmelretningene. Veggflatene er vinklet slik at vinden får minst mulig tak. Ved inngangsparti og oppholdssoner kler bygget av seg og de grove mørke veggene blir erstattet med horisontal hvitmalt kledning.

Konstruktivt består hytta hovedsakelig av en enkel reisverkskonstruksjon i tre, kledd med royalimpregnert furu. Hytta er forankret med stålstag som strekker seg fra bunnsvillen, via ringmuren til grunnfjellet.

Prosjekteringen av hytta ble fordelt ut over ett år med jevnlige ekskursjoner til Vardehaugen. Dette for å få et best mulig inntrykk av tomtas varierende klimatiske forhold.

Tegnet i snøen

På bakgrunn av tomtas utsatte posisjon og de strenge kravene i reguleringsplanene, ble naboer og lokale myndigheter tidlig inkludert i designprosessen. Flere av utkastene ble blant annet tegnet opp i snøen i 1:1, for å visualisere byggets størrelse og eksakte plassering. Lokale vindformasjoner på tomta ble registrert ved hjelp av utplasserte vindpølser og i samtaler med innbyggerne på Grøttingen.

Observasjonene, kombinert med Anne Brit Børves doktorgradavhandling "Hus og husgrupper i klimautsatte, kalde strøk ", ble viktig redskap i forhold til plassering, disponering og formgivningen av bygningsvolumene.

Les også: Rått design på vidda

Hyttas tekniske detaljer ble planlagt i nær dialog med entreprenøren "Åbygg AS" og baserer seg hovedsakelig på deres årelange erfaring med bygging i kystklimaet på Fosenhalvøya.

Lurer du på hvordan hytta ser ut på innsiden? En eksklusiv interiørreportasje kommer i Bonytt litt senere i år.

Les også:

Miljøvennlig byggemateriale

Bøleplater på veggen

Test av turmat

Kilde: Fantastic Norway

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!