70-talls hus fra Block-Watne ble bygget ut og modernisert

FØR: Det røde Block-Watne-huset fra 70-tallet var blitt for trangt for familien og ble bygget ut. © Foto: Bjørn Jørgensen

Ferdighus med tilbygg.

LYKKELIGE: Husets eiere. © Bjørn Jørgensen

Da Lise Rindstad og Jostein Jacobsen for 15 år siden kjøpte eneboligen fra 1978, var de 200 kvadratmeterne fordelt på to etasjer mer enn stort nok for familien.

- Men ettersom tiden gikk, fikk vi behov for større plass. Barna ble større og trengte mer tumleplass. I tillegg trengte vi større entre, bad, stue og et ekstra soverom, sier Lise Rindstad.

LES OGSÅ: Skjem deg bort på badet

Proffhjelp

Familien trives godt med nabolaget og nærheten til naturen, så å kjøpe en ny og større bolig var derfor ikke aktuelt.

Løsningen på plassproblemet ble å bygge ut huset med 75 kvadratmeter.

Ekteparet ville bruke arkitekt for at huset skulle få en finest mulig fasade, bli mest mulig funksjonelt, gli inn i naturen og passe sammen med annen bebyggelse.

- Arkitekt koster fem til ti prosent av totalsummen. Men vi så våre begrensninger, og erfarte at det sparte oss for både utgifter og praktiske problemer, sier Lise.

SJEKK: Dette tjener du på boligen din

Huset ble tilpasset både natur og bebyggelse.

SMELTE INN: Eierne ønsket at huset skulle gli inn i naturen og passe sammen med annen bebyggelse. Utbygget er tegnet av arkitekt Kjeld Nash ved 70°N arkitektur. © Foto: Bjørn Jørgensen

Ekteparet tok kontakt med arkitekt Kjeld Nash ved 70°N arkitektur. Han tipset Lise og Jostein om byggmestre. Jostein har selv vært aktiv observatør gjennom byggeprosessen.

- Vi kvalitetssikret selv underveis. Dette tok tid, men vi fant ut at det likevel var det beste, ettersom vi bodde i huset under hele byggeperioden. Dermed hadde vi kontroll på fremdriften fra dag til dag, sier han.

Moderne påbygg

Boligen ligger på toppen av Tromsøya sammen med annen lav villabebyggelse. Huset fra Block Watne var opprinnelig vinkelformet med saltak. Påbygg i høyden var den eneste muligheten fordi tomten ikke er så stor.

Påbygget er moderne, med vingeformet tak. Det er brukt aluminiumsplater i fasaden, men ikke i tilknytning til oppholdssteder, på grunn av risikoen for reflekser. Huset har liggende og stående brunbeiset bordkledning og store glassflater. De store takutspringene er et estetisk element, men beskytter også vinduene og reduserer varmetapet.

- Vi synes huset vårt er et spennende møte mellom gammelt og nytt, sier Lise.

Familien har fått to nye rommelige terrasser med panoramautsikt. Den ene terrassen har rekkverk i aluminium og klart herdet glass. For å få en best mulig opplevelse av utsikten er ikke håndlist benyttet.

Moderne ferdighus

Ferdighus trenger ikke være kjedelige. Flere produsenter tilbyr etterhvert varianter med moderne, urbant preg:

Norgeshus

Momenta funkishus

Boligpartner

Nordbohus

Systemhus

Hellvik hus

Norske hus

Et løft

- Tanken bak bygget er å løfte det et nivå og åpne opp mot landskapet: Kvaløyfjellene og Prestvannet på vestsiden og Tromsdalstinden på østsiden, sier arkitekt Kjeld Nash.

Ekteparet ville ikke at boligen skulle bli stående åpen i særlig lang tid før den øverste etasjen kom på plass. Løsningen ble å bygge ferdig etasjen på forhånd, og heise den på plass. Hele arbeidet ble gjort unna i løpet av én dag. Snekkerne fikk disponere en del av nabotomten under arbeidet - blant annet til byggekranene.

Innholdsrikt

Etter ombyggingen er entreen blitt større og mer praktisk, med fliselagte gulv og mye oppbevaringsplass. For at barna skulle ha nok boltreplass, ble plantegningene endret: Utleieleiligheten på 50 kvadratmeter ble valgt bort til fordel for store soverom til barna.

Tidligere inneholdt andre etasje kjøkken, stue, tre små soverom, gang og et lite bad. Arkitekten foreslo å beholde det ene soverommet, men endre litt på dør og vinduer. Det andre soverommet gikk med til nytt trapperom, og det siste til å utvide badet. I forbindelse med utbyggingen fikk etasjen et nytt, stort soverom med utsikt over Tromsdalstinden.

LES OGSÅ: På tur med riktig utstyr

Tredje etasje har 60 kvm stue, med maks takhøyde på 3,20 meter. Arkitekten har brukt store vindusflater for å få optimale lysforhold året rundt, men også for å utnytte den storslagne utsikten. I det store rommet er det aluminumsmalte bæresøyler i stål. Veggene er lyse, mens gulvet er i oljet heltre eik. For å dempe akustikken har taket furuspiler, som er skrudd fast i kraftige plater av bjørkefiner.

- Taket gir en lun og avslappende atmosfære, synes Lise.

Familien måtte flytte trapperommet og kjøpe ny trapp.

FLYTTET: Familien måtte flytte trapperommet og kjøpe ny trapp. © Foto: Bjørn Jørgensen

Trapperommet flyttet

Som følge av utbyggingen måtte trapperommet flyttes, og det måtte kjøpes ny trapp. Lise og Jostein hadde i utgangspunktet tenkt at trapperommet skulle være i østenden av huset, men arkitekten foreslo å plassere det midt på langveggen mot nord for en optimal planløsning og utsikt over Tromsdalstinden.

Den nye trappen er en nitti graders svingtrapp i oljet eik, med spiler i rustfritt stål og opphengte trinn. Trinnene lyses opp av veggbelysning i trapperommet, og små og store glassflater gir naturlig lysinnslipp.

LES OGSÅ: Lamper er også kunst

Flere lekre boliger finner du på hus-sidene våre.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!