Fakta om Norwegian Wood

  • 14 store byggeprosjekter i miljøvennlig og innovativ trearkitektur. I forkant ble det utlyst en internasjonal prekvalifisering for arkitekter.
  • Arkitekter fra åtte nasjoner er involvert i arbeidet med byggeprosjektene. Norwegian Wood har arrangert studieturer, seminarer og tverrfaglige workshops med de fremste ekspertene i Norge og Europa.
  • Kravene til arkitekturen er: Universell utforming, lavt energiforbruk, miljøvennlig materialbruk og nyskapende trearkitektur.
  • Utstillingen arrangeres av Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i samarbeid med Stavanger2008 og NAL/Ecobox. Besøker Stavanger kunstforening 12.11.-20.12. 20008. Vises 29.01.- 14.04. 2009 på Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Arkitekturmuseet. Høsten 2009 og fram til 2011: Vandreutstilling i hele Norge.

Norges største satsing på miljøvennlig, nyskapende trearkitektur markeres i november i Stavanger.

Prosjektet Norwegian Wood var en del av Kulturhovedstaden Stavanger 2008, og består av 14 byggeoprosjekter som involverte arkitekter fra åtte nasjoner.

12.-16. november inviteres det til en stor internasjonal konferanse i Stavanger om Norwegian Wood, med arkitekter fra hele Europa. Samtidig åpner en vandreutstilling som skal reise Norge rundt over en toårsperiode.

- Vi ønsker å vise hva som er mulig innenfor miljøvennlig og nyskapende trearkitektur og på den måten endre holdninger til denne arkitekturen. Konferansen skal bidra til at vi kan evaluere hva vi har fått til, sier prosjektleder for Norwegian Wood, Ellen Devold i NAL/Ecobox.

Vandreutstillingen

Utstillingen Norwegian Wood - et laboratorium. Miljøvennlig trearkitektur for fremtiden viser hele prosessen bak Norwegian Wood, blant annet gjennom film, plansjer, foto, tegninger, materialprøver, modeller, lyd og lukt. I tillegg kan man som besøkende fordype seg i bakgrunnsmateriale og innhente informasjon om miljøvennlig trearkitektur.

Norwegian Wood=

Norwegian Wood. Marilunden. Sivilarkitekt Wilhelm Eder, Norge / Noncon:form, Østerrike. © Sivilarkitekt Wilhelm Eder, Norge / Noncon:form, Østerrike

Noen av prosjektene

Marilunden er ti prosjekterte eneboliger i kjede utenfor Stavanger, og prosjektet er under oppføring.

Med tanke på energibruk har byggene:

  • ekstra isolering
  • energieffektivitet
  • tett bygningskropp

Det er brukt slitesterke og naturnære materialer i konstruksjonen.

Arkitekt: Sivilarkitekt Wilhelm Eder, Norge / Noncon:form, Østerrike.

Norwegian Wood=

Norwegian Wood. Preikestolen. © Emile Ashley. Arkitekt: Helen og Hard AS

Preikestolen fjellstue er den nye hytta til Turistforeningen på Preikstolen.

Hytta er bygget i massivtre og har en kompakt bygningskropp.

Fjellstuen er V-formet med en fløy som inneholder fellesfunksjoner og en fløy som inneholder soverommene. Begge fløyene har gode utsiktsforhold, men med ulik utsikt. Fjellstuen har 28 soverom, en kafé, en restaurant, et kjøkken og en resepsjon.

Arkitekt: Helen & Hard.

Jåtten øst. Arkitekt: April Arkitekter=

norwegian Wood. Jåtten Øst. Arkitekt: April Arkitekter © Grethe Kvinnesland. Arkitekt: April Arkitekter

Jåtten Øst B7 ligger i utkanten av Stavanger sentrum. Prosjektet omfatter storkvartal og hothouse.

Husene ligger som et sammenhengende bånd av hus og hager.

I forhold til energi er det brukt

  • ekstra isolering
  • tett bygningskropp
  • vannbåren oppvarming

Det er brukt naturnære materialer i konstruksjonen.

Arkitekt: April Arkitekter.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!