SNURRIG: Slik ser Villa Girasole ut fra lufta.

SNURRIG: Slik ser Villa Girasole ut fra lufta. © Foto: Hentet fra Google Earth Community

Vanlige folk ville bygget en terrasse eller balkong på strategiske steder for å nyte morgen- og kveldssol, men den oppfinnsomme byggherren bak denne snurrige villaen ville det annerledes.

Angelo Invernizzi plasserte huset på en plate, monterte dieselaggregater og sørget for at det kan rotere i takt med solen.

Seks år brukte den italienske skipsingeniøren på å bygge drømmehuset i Marcellise i Italia. Huset ble påbegynt i 1929 og stod ferdig i 1935.

Den kreative mannens idé var at husets viktigste rom aldri skulle falle i skygge. Ikke ulikt en solsikke, «girasole», som beveger seg etter solen.

Fire millimeter i sekundet

Det to-etasjes vinkelhuset hviler på en rund plate som er over 44 meter i diameter. I «solariumets» senter står et 42 meter høyt tårn. Dette er platen med huset festet til, og dreier rundt. Ved hjelp av dieselaggregat skyves huset rundt i tre sirkulære spor oppå femten traller. Huset roterer i en fart av fire millimeter i sekundet, og en hel runde tar ni timer og tjue minutter.

Flere bilder: Se villaen under oppføring i 1929-1935

Huset står fortsatt i den italienske byen Marcellise ved Verona.


Vis større kart

Les også: Dette kaller vi åttitalls

Les også: Svimle av opp-ned huset

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!