Moderne og liten hytte

Naturnært i havgapet på Stokkøya

Arkitektens egen kysthytte på Trøndelags ferieperle Stokkøya er ikke stor, men den åpner for storslåtte design- og naturopplevelser.

Sist oppdatert

Typer med variasjoner

Kysthusene til Ogmund Sørli og Pir II Arkitekter er tegnet i to grunntyper med fem varianter på mellom 27 og 70 kvm. - Den største forskjellen på de ulike variantene ligger i lengden av huskroppen, forteller arkitekten.

Ogmunds egen hytte er tenkt som en «basecamp» for uteaktiviteter i de naturskjønne Hosnavågen, hvor man blant annet finner en av Trøndelags fineste sandstrender.

- Jeg brukte mye bjørkekryssfinér, i både innredninger og vegger. Finér er sterkt, det lar seg lett bearbeide og har en letthet i uttrykket. Materialet er ikke utpreget forfinet, noe som gjør det godt egnet i hytter.

Se mer på www.stokkøya.no

Arkitekt Sørli har selv kjøpt og innredet en av de 27 hyttene han tegnet til det moderne hyttefeltet i Hosnavika på trønderske Stokkøya. Han valgte en av de minste modellene, men hyttas 32 kvadratmetre er både fordelt og innredet effektivt. I tillegg åpner store vinduer opp mot naturen, og hele tre og en halv meter takhøyde gir rommene volum.

Les også: Test av driller

Åpen planløsning

Med en nøktern, åpen planløsning, soverom i bakkant samt et interiør i ubehandlet treverk - ikke minst kryssfiner - minner bygningenes planløsning om norske sekstitallshytter, mener han.

Den voldsomme havutsikten fra Stokkøya tar familien inn via en gedigen vindusflate rett mot horisonten i vest. Ellers var hovedpoenget å komme tett innpå naturen, samt å gjøre skillet mellom ute- og inneområder minimalt. Dette demonstreres blant annet av den hev- og senkbare (!) balkongplattingen i front av bygningen. Utslått øker den hyttas grunnflate med 15 kvadratmeter, hevet beskytter den det gedigne stuevinduet mot vær og vind. Dette er ikke uviktig; her ute i havgapet kan høst- og vinterstormene nå opp i orkans styrke.

Les også: Velg riktig benkeplate

Det store hovedværelset opptar det meste av inneplassen. Det kombinerer både stue, spiseplass og kjøkken på en harmonisk måte. Mot inngangssonen står en to og en halv meter høy hylleseksjon på hjul. Den gir eierne stor frihet i disponeringen av innearealet.

BAD MED UTSIKT: Den rommelige vasken kommer fra italienske Lobo. Gulvet er et Polyfloor gummiindustrigulv med knotter. Kryssfinerveggen er satt inn med ovatrol.
BAD MED UTSIKT: Den rommelige vasken kommer fra italienske Lobo. Gulvet er et Polyfloor gummiindustrigulv med knotter. Kryssfinerveggen er satt inn med ovatrol. Foto: Foto: Nils Petter Dale

Dusje i skogen

Det tilstøtende badet har også originale arkitektoniske kvaliteter; blant annet gir et velplassert vindusfelt fra gulv til tak utsikt til skogbunn, kystvegetasjon og hav, til og med fra dusjhjørnet. Når lyset slås på, kommer det på ute i stedet for inne, slik at man får følelsen av å dusje ute i skogen.

Les også: Sterk økning i hytteinnbrudd

De to soverommene med hems er plassert i bakkant av den langsmale bygningen, i praktisk selskap med inngangspartiet. Ellers er det de rene flatene, de klare fargene og de spennende materialkombinasjonene som skaper dynamikken innvendig.

- Det er vel ikke så mye interiør i denne minimalistiske hytta, men det som er, har jeg tegnet selv, sier byggherren.

- I teorien kan hyttene fjernes uten at de etterlater seg sår i landskapet.

Vårlig atmosfære

Han liker å designe interiører i husene han lager, men får sjelden tid til det. I hans egen hytte var målet å gi rommene en vårlig atmosfære.

I 2005 representerte Stokkøya-hyttene Norge i den italienske utstillingen «Architettura e memoria» (Genova) som var viet ny, europeisk arkitektur, og i den anledning kom den velrenommerte arkitekturkritiker Roberto Silvestri med følgende attest:

- Disse nye, norske kysthusene kommuniserer svært godt med landskapet omkring, samtidig som de bryter med det vanlige. Dette er god arkitektur.

Les også: Test av termoser

Skånsom

Minimale inngrep i den sårbare kystnaturen var den første forutsetningen arkitekt MNAL Ogmund Sørli og grunneier Roar Svenning satte da de planla de 27 hyttene (17 er bygd til nå).

- Vi hadde mange befaringer i terrenget for å finne de riktige stedene - søkk og hyller - å plassere hyttene på, forteller Sørli.

Det skulle ikke sprenges eller fylles ut med masse på tomtene. Hyttene er i stedet satt på betongpillarer, og det er heller ikke lagt opp til bearbeiding av tomtene med plener, boder osv. Resultatet er et hyttefelt diskret spredt utover en åsrygg med vidstrakt utsikt over strandlandskapet og storhavet utenfor.

Denne saken ble første gang publisert 02/07 2008, og sist oppdatert 26/06 2017.

Les også