© Foto: Kim Müller

Arkitektens beskrivelse

- Bygningen ligger svært eksponert ved et friområde. Derfor var det et poeng for meg å foredle eiendommen slik at den glir naturlig og diskré inn i de sårbare omgivelsene. Det markante søkket i fjelltomten ga føringer for orienteringen av bygningskroppen mot sjøen, og konstruksjonen delvis over to etasjer, flere nivåer og to fløyer. Hytta erstattet en etterkrigshytte og tar opp i seg alle kommunens føringer med hensyn til fasadelengder, takvinkler, materialer, farger, o.l. - Det er en balansegang å skalere fritidsbebyggelse slik at den ikke virker for påtrengende i et sårbart kystterreng. Og det er langt fra alltid mulig å gjøre slik som her - å kombinere en enorm utsikt med lune uteplasser, sier arkitekt Preben A. Holst i P.A. Holst Arkitekter.

Hytta på ca. 100 kvm består av to fløyer, den ene med underetasje. Den ligger svært åpent i forhold til et friområde og har fått en form som ikke dominerer omgivelsene. Det var også viktig å gi eierne ly for vinden på solvendte uteplasser og mest mulig utsikt fra toppen av den langstrakte fjellrabben.

Les også: Test av regntøy

- Jeg ville i nært samarbeid med eieren tegne et sommersted som gled inn i naturen og vegetasjonen, sier arkitekt MNAL Preben A. Holst.

Hytta i terrenget

Tomten ligger i et kupert kystlandskap med mye fjell. Hytta er lagt der det er et søkk i berget, og arkitekten valgte derfor å tegne hytta delvis over to etasjer, med ulike høyder og avtrapninger som følger terrenget. Denne plasseringen førte til at den ene fløyen er lagt mot sørøst, med en praktisk underetasje og et skjermet uterom foran.

Les også: Hva må du søke om å bygge?

I enden av gangen som deler hytta på tvers, åpner det seg et flott panorama mot sjøen. Til høyre for gangen ligger fløyen med stue og kjøkken, mens den langstrakte fløyen med tre soverom og tilførende svalgang ligger til venstre, mot den tette skogen rett bak hytta. I underetasjen ligger to soverom og teknisk rom.

Luftig løsning

- Eieren hadde ønske om effektiv arealbruk i en kompakt og rasjonelt designet hytte - derfor er også de fleste rommene lett tilgjengelige fra naturen. Ellers har huset minimalt med gangarealer. Det var også viktig at takkonstruksjonen understreket luftigheten i det store allrommet med stue og kjøkken, og ikke motarbeidet åpenheten.

For å få til dette er det lagt inn kraftige sperredragere med mellomliggende strekkstag som holder det hele sammen. Sprenging og hugging av trær er unngått i størst mulig grad. Alle fasader er tørrmurt med skifer (råkopp) fra Oppdal, mens taket er tekket med skifer fra Alta - lyse, holdbare og tradisjonsrike steinsorter. Den utvendige kledningen av ubehandlet osp vil gråne og bli nærmest sølvfarget med tiden.

Gråner utvendig

- Jeg opplyser alltid byggherrene om at gråningen kan variere fra sted til sted, avhengig av væreksponeringen, forteller Preben Holst. Alle beslag på tak, pipe og takrenner er utført i ferdigpatinert sink, et materiale med en neddempet tone som passer til et maritimt naturmiljø.

Les også:

Hytteinnbrudd øker

DnT-hytte innredet av Ikea

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!