Det stilles strenge krav til barnehager. Det handler blant annet om energi, universell utforming og lekeareal.

Og når gamle barnehager rives for å tilfredsstille disse kravene, blir gjerne arkitektur vektlagt når den nye reises.

Det samme var tilfellet da gamle Vålandshaugen barnehage skulle erstattes med et nytt bygg.

- Fordi barnehagen skulle ha passivhusstandard, var det viktig å gi bygget en kompakt form, forklarer Dag Boger i arkitektfirmaet Abacus til Klikk Bolig.

- Og bygningskroppen følger terrenget, samt at den åpner seg inn mot lekearealene og lukker seg mot veien som går forbi på den ene siden.

I tillegg er den utformet slik at lekeplassen får mest mulig sol i løpet av dagen.

Måtte rive den gamle

En av grunnene til at den gamle barnehagen måtte erstattes med en ny, var at lekearealene ikke tilfredsstilte dagens krav.

- Den opprinnelige planen var imidlertid å beholde den gamle barnehagen, som var bygget i teglsten og var arkitekttegnet. Men det lot seg imidlertid ikke gjøre, så den måtte rives, forteller Boger.

FRITTLIGGENDE: Vålandshaugen barnehage ligger på en topp. Tomten er langstrakt og skrånende, noe som arkitektene har latt prege bygningsformen, slik at den følger terrenget. (FOTO: Katja Ewald) © FOTO: Katja Ewald

Passivhus

I 2008 etablerte Regjeringen prosjektet Fremtidens byer, et samarbeidsprosjekt med 13 av landets byer. Formålet var å redusere klimautslippene.

Vålandshaugen barnehage er en del av dette prosjektet. Den stod ferdig i 2013 og er bygget i passivhusstandard, med mulighet for oppgradering til nullutslipp-/ plussenergihus.

ENERGIVENNLIG: Hele prosjektet er basert på tanken om et minst mulig økologisk fotavtrykk, derfor er det blant annet tilrettelagt for el-biler og sykkelparkering. © FOTO: Manuela Hardy

TYKKE VEGGER: For å holde passivhusstandarden er det lagt 350 mm isolasjon i veggene, mens man i taket har brukt 500 mm isolasjon. © FOTO: Manuela Hardy

Giftfri

Boger forteller at det er lagt vekt på at barnehagen skal være mest mulig miljøvennlig også når det gjelder materialbruken.

- Vi har gjennomgående brukt naturmaterialer, og vi har brukt overflatebehandling som er fri for giftstoffer.

Han legger til at de har brukt furu kjerneved som ytterkledning.

- Denne er satt inn med jernvitrol for at den skal få en jevnt grånende patina.

GIFTFRITT OG RESIRKULERBART: Innvendig er det benyttet miljøvennlige og resirkulerbare materialer, og deler av møblene er gjenbruk. © FOTO: Manuela Hardy

EGNE INNGANGER: Barnehagen består av to avdelinger for små barn og to for større barn. Disse ligger i hver sin etasje, med inngang rett fra bakkeplanet. © FOTO: Manuela Hardy

Resirkulering

Trygghet og trivsel for alle, er et av elementene i verdigrunnlaget til Vålandshaugen barnehage. Dette gjenspeiler seg blant annet i utformingen av innvendige lekearealer. Materialbruken er gjennomgående basert på et miljøvennlig prinsipp.

- Vi har brukt materialer uten kunststoffer og med stor grad av resirkulering, beskriver Boger.

Også utvendig er det lagt vekt på å bruke materialer som kan resirkuleres. I tillegg til lekearealene er det anlagt en sykkelsti fra nord til syd.

STOR TUMLEPLASS: Opprinnelig stod det en eldre barnehage der, men den tilfredsstilte ikke de moderne kravene til lekearealer. Med den nye barnehagen har barna fått nok, utvendig tumleplass. © FOTO: Manuela Hardy

SYKKELSTI: I barnehagen er det anlagt en sykkelsti som går fra nord til syd. © FOTO: Manuela Hardy

Lavt energiforbruk

En av forutsetningene for barnehagen var at den skulle oppføres i passivhusstandard. For å oppnå dette ble det blant annet etablert store glassflater for å trekke inn sollyset, godt isolerte yttervegger med 350 mm isolasjon og tak med 500 mm isolasjon.

- Bygningskroppen er generelt konstruert for å ta hensyn til vind- og solforhold, forklarer Boger.

Videre ble det boret to 217 meter dype energibrønner. Disse ble koblet opp mot en vann-vann varmepumpe. På sørveggen ble det montert et solfangersystem som kobles opp mot varmepumpen og energibrønnene.

I perioder hvor det er særlig kaldt, kan man hente tilleggsvarme fra en peisovn.

SOLINNSLIPP: Solen skal være en del av oppvarmingen i barnehagen, derfor har man benyttet seg av store vindusflater. © FOTO: Manuela Hardy

LYST: Den markante vindusbruken gjør det også lyst innvendig. © FOTO: Manuela Hardy

Mer stille barn

Som en del av miljøtiltakene, er det lagt et såkalt sedumtak. Det er tak bestående av tørkesterke stauder.

Innvendig har man utover den miljøvennlige materialbruken lagt vekt på lyddempende tiltak, som ifølge nettstedet til Norske arkitekters landsforbund har hatt en interessant effekt.

"Foreldrene melder at barna er mye mer opplagt når de kommer hjem fra barnehagen, og barna har et mye lavere lydnivå enn tidligere", skriver de på sine nettsider.

GRØNT TAK: Som en del av miljøtiltakene, er det lagt såkalt sedumtak, som består av tørkesterke stauder. © FOTO: Manuela Hardy

MYE VOLUM: Den høyreiste bygningskroppen gir også mye volum innvendig, men bruk av støydempende tiltak gjør at det er lydsvakt. © FOTO: Manuela Hardy

- En helt annen verden

Kari Sutterud er bestyrer av Vålandshaugen barnehage. Hun forteller om en helt ny opplevelse da den nye barnehagen sto ferdig.

- Det var som en helt annen verden. Vi har fått helt andre fasiliteter enn vi hadde i den gamle barnehagen, sier hun til klikk.no og trekker blant annet frem den nye kjøkkenløsningen som har gitt dem langt større plass til å lage mat.

- Det har også blitt mye bedre garderobeløsning.

Sutterud fremhever videre de miljømessige tiltakene, som de effekten merket av med en gang barnehagen ble tatt i bruk.

- Vanligvis er det en spesiell lukt i nybygg, som henger i en god stund. Men her luktet det treverk fra første dag, og det var en veldig god lukt.

Siden Vålandshaugen er en passivhusløsning, betyr det at bygningen er meget tett og at ventilasjonen besørges av et såkalt balansert ventilasjonsanlegg.

- Det har vi merket ved at luften har blitt langt bedre enn den var i den gamle barnehagen, forteller Sutterud.

Barnehagens støydempende tiltak, blant annet med bruk av tregulv, fungerer ifølge Sutterud også veldig bra.

- Det har ført til at det har blitt et langt mer harmonisk lekemiljø, fordi barna ikke lenger behøver å snakke høyt for å høre hverandre. Og så har vi flere små lekerom med glassdør, som gjør at barna kan leke skjermet der samtidig som vi kan ha kontakt med dem.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!