Hytte ved sjøen

Arkitektens drømmehytte ved Oslofjorden

Hytta er åpen til alle kanter.

EN SPISEPLASS I DET GRØNNE: Slik skal et utekjøkken på hytta være. Enkelt, elegant og i full kontakt med naturen til begge sider. Hytta i indre Oslofjord er tegnet av arkitektene Trine Faye Lund og Jostein Bjørndal.
EN SPISEPLASS I DET GRØNNE: Slik skal et utekjøkken på hytta være. Enkelt, elegant og i full kontakt med naturen til begge sider. Hytta i indre Oslofjord er tegnet av arkitektene Trine Faye Lund og Jostein Bjørndal. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Sist oppdatert

Arkitektparets egen hytte i indre Oslofjord er befriende åpen, enkel og jordnær.

Dette er såkalt tidløs, moderne arkitektur som appellerer til alle generasjoner, og ikke minst til barn og ungdom som vil være aktive hele sommerdagen utendørs.

Dette naturnære prosjektet er i nær familie med arkitektur som den superkompakte skihytta, den finske arkitekthytta med bålplass midt på megaterrassen og de kule mini ferdighyttene som er kommet i det siste.

En ramsalt tur ut til ferieøya

Båtturen ut til hytta på øya er en egen, ramsalt opplevelse. Her har du under overfarten et praktfullt utsyn mot åsene i Asker, Nesodden og hovedstaden i det fjerne.

BYGGET HYTTA PÅ EN LYSNING I SKOGEN: Her ser du hvor lavt hytta ligger på gressletten på toppen av øya. Stuedelen av anlegget ligger her i forgrunnen. Utekjøkken, svalgang og boder lengre bak. Gressplenen i front av hytta er perfekt for ballspill m.m.
BYGGET HYTTA PÅ EN LYSNING I SKOGEN: Her ser du hvor lavt hytta ligger på gressletten på toppen av øya. Stuedelen av anlegget ligger her i forgrunnen. Utekjøkken, svalgang og boder lengre bak. Gressplenen i front av hytta er perfekt for ballspill m.m. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
STILRENT PÅ ÅSRYGGEN: Hytta sett fra den andre siden, inn mot land. Her ser du også hvordan det spesielle lektepanelet gir bygningen en lett karakter.
STILRENT PÅ ÅSRYGGEN: Hytta sett fra den andre siden, inn mot land. Her ser du også hvordan det spesielle lektepanelet gir bygningen en lett karakter. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
HEL VED: Svalgangen kan brukes til så mangt, også til lagring og tørking av  ved.
HEL VED: Svalgangen kan brukes til så mangt, også til lagring og tørking av ved. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
HYTTAS LANGSTRAKTE FRISTED: Den tyve meter lange svalgangen er et yndet oppholdssted og egner for mange typer syssler, uansett vær og vind.
HYTTAS LANGSTRAKTE FRISTED: Den tyve meter lange svalgangen er et yndet oppholdssted og egner for mange typer syssler, uansett vær og vind. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
HYTTA SVEVER PÅ TYNNE BEIN: Bygningen har en svært enkel sement- og stålrør-fundamentering.
HYTTA SVEVER PÅ TYNNE BEIN: Bygningen har en svært enkel sement- og stålrør-fundamentering. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET ALLSIDIG HUS: Den tyve meter lange svalgangen kan blant annet brukes til tørking av garn.
ET ALLSIDIG HUS: Den tyve meter lange svalgangen kan blant annet brukes til tørking av garn. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Bygningen svever over bakken

- Vi tenkte sommerliv hele veien da vi tegnet dette feriestedet, sier arkitekteneTrine Faye-Lund og Jostein Bjørndal til Hytteliv.no.

- Grep som de lave, liggende linjene og en ekstra lett fundamentering av bygningen som fører til at hytta nesten svever over bakken var viktige for oss, forteller arkitektparet.

Ellers ligger feristedet diskret plassert på et åpent område på tomten, midt på et lite høydedrag, der øya er som smalest. Eierne bevarte også vegetasjonsbeltet mellom hytte og sjø og de hugget ikke et eneste tre på tomten.

Arealene omkring huset pleies av og til med gressklipping slik at uteområdene foran hytta ble ideelle til ballspill og andre sommeraktiviteter.

Skjerming

Fordi hytta ligger ganske åpent til på en høyde var det for øvrig en egen utfordring å skjerme den fra den av og til friske solgangsbrisen fra sør og det litt kjølige draget som siger inn fra nord når høsten er på vei.

- Å kunne sitte i det store sturommet helt i enden av den langsmale bygningskroppen og se ut i landskapet til begge sider er utrolig. Disse gløttene, siktlinjene ut til sjø, skog og åser fikk vi for øvrig etter at vi ryddet forsiktig i buskaset mellom trærne rundt huset, forteller eierne til Hytteliv.no

Gjennomtenkt fra A til Å

Hytta er utpreget rasjonell. For å få god takhøyde og luftighet innvendig har taket svært lite fall.

Det overdekkete utearealet med utekjøkken og en 20 meter lang svalgang danner en egen del av hytta, nesten helt i det fri.

Utekjøkkenet er en funn. Det er laget som et separat rom og er helt åpent til en side og med glassvegg til den andre.

For å hindre trekk er det lagt lette plater under hele huset. Det smekre stålrør- og betongfundamentet bidrar til at både denne delen og resten av bygningen ser ut til å sveve over bakken.

Spesielt panel

- Avstanden ned til fjellgrunnen varierte fra 10 til 80 cm, forteller arkitekt Jostein Bjørndal. Vi spadde ut jord, satte ned rør og støpte. Forbruket var en halv sekk sement og litt sand, samt noen galvaniserte, tretoms rør i ulike lengder, opplyser eksperten.

Det spesielle lektepanelet utvendig er lagt horisontalt og bidrar til at hyttefasaden og hele bygningen får et personlig, luftig stiluttrykk.

Eierne trakk bygningen godt inn på tomta slik at strandsonen like nedenfor ble så fri og åpen som mulig.

Flere, selvstendige enheter

ET LANGSTRAKT HUS: Se hvor lett og elegant svalgangen er bygget opp. Diverse boder ligger helt i enden av denne "togvognen".
ET LANGSTRAKT HUS: Se hvor lett og elegant svalgangen er bygget opp. Diverse boder ligger helt i enden av denne "togvognen". Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Oslofjord-hytta på 60 kvadratmeter inneholder et helt åpent stue/oppholdsrom, den tyve meter lange svalgangen, utekjøkkenet, diverse boder og tre soverom.

Se mer:

Hytteporno er blitt en internett-hit

ET ROM FOR GODE OPPLEVELSER: Utekjøkkenet har en utpreget enkel og effektiv innredning. Dette er den perfekte ramme for vår- og sommermåltider.
ET ROM FOR GODE OPPLEVELSER: Utekjøkkenet har en utpreget enkel og effektiv innredning. Dette er den perfekte ramme for vår- og sommermåltider. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
STUEROM I DET FRI: Peisovnen er det suverne sentrum i stuedelen av sommerhytta. Her er det også fullstendig åpent utsyn til begge sider.
STUEROM I DET FRI: Peisovnen er det suverne sentrum i stuedelen av sommerhytta. Her er det også fullstendig åpent utsyn til begge sider. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ILDSTEDER PÅ BEGGE SIDER: Den gedigne murblokken har en peis på en side, og en peisovn til den andre.
ILDSTEDER PÅ BEGGE SIDER: Den gedigne murblokken har en peis på en side, og en peisovn til den andre. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET UTMERKET INTERIØR SAMSPILL: Peisovnen, vedstabelen og den lette trekonstruksjonen i hytta passer sammen.
ET UTMERKET INTERIØR SAMSPILL: Peisovnen, vedstabelen og den lette trekonstruksjonen i hytta passer sammen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Her er Norges mest spennende hus

Hytta som får folk til å klikke

Nå kommer de kule mini-hyttene

Denne saken ble første gang publisert 17/04 2012, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også