Byklare barn

Høsten er hverdag, skole og fritid. Aktive barn har godt av å komme seg ut i det fri etter skoletid - her er tips til hva de kan gjøre og ha på seg mens de oppdager verden rundt seg.

Selv de tøffeste trenger litt frisk luft iblant.
Selv de tøffeste trenger litt frisk luft iblant.
Sist oppdatert

Organiserte aktiviteter i all ære, men det å la leken eller oppdagelseslysten få fritt utløp er noe alle barn (og voksne!) trenger av og til.

For litt større barn er det å utforske nærområdet eller byen både spennende og viktig. Ut fra alder og modenhet, og selvfølgelig med hensyn til hvor stor by dere bor i, kan du enten slippe barnet ditt løs på egenhånd, eller finne på felles utflukter.

Oppdag nye gater og grønne lunger i byen.
Oppdag nye gater og grønne lunger i byen.

Loppis er poppis

Mange ganger er det mest praktisk å legge disse turene til helgen, da har alle bedre tid og tempoet er generelt lavere. Mulighetene er mange - ta en titt i lokalavisen eller søk på nettet etter arrangementer som holdes i helgen. Om høsten kan loppemarked være en «farlig fristelse» for både små og store, men det å lære oppvoksende generasjon om gjenbruk og verdien av ting er viktig i vårt forbrukersamfunn, og som med alt annet fungerer praktisk læring bedre enn bare prat. Et tips er å gi barnet en viss sum som kan brukes, og på forhånd snakke om hva hun eller han har lyst til å se etter eller trenger. Da er det enklere å lete i mengden av gjenstander til salgs, og sjansen blir mindre for at det blir gjort bomkjøp. De aller fleste loppemarkeder selger noe å spise og drikke, og det er lurt å legge i en pause eller to der.

Finn en park i nærområdet, og gjør noe morsomt sammen.
Finn en park i nærområdet, og gjør noe morsomt sammen.

Blanke ark og nysgjerrighet

Museer og lokale severdigheter er gode utfluktmål og lærer barna på ulike måter om livet rundt dem. Ofte har vi voksne behov for å friske opp kunnskapen vår også! Noen ganger kan det være lurt å forberede barnet på hva dere skal oppleve, mens det andre ganger er fint å starte et besøk med blanke ark og en stor porsjon nysgjerrighet.

Hermegåsa som trening

Å bevege på seg, gjør godt for kropp og sjel. Spesielt barn, som tilbringer mange timer hver dag ved pulten, trenger å løpe, hoppe og sprette. Send dem ut i nabolagsskogen, parken, hagen eller bakgården. Ta på myke, behagelige klær som tåler å lekes i, og kle på etter vær. Det er som kjent ikke noe som heter dårlige klær. Og bli gjerne med selv og lek hermegåsa – å følge barnet sitt og kopiere alt han eller hun gjør, er god trening som dessuten er morsom.

Gå hver deres vei

Høst er tid for de kuleste luene.
Høst er tid for de kuleste luene.

Å vandre gatelangs byr på nye inntrykk. Ta på gode sko, bestem et mål og legg ut på tur. Dersom du selv har vokst opp der dere bor, kan litt mimring være på sin plass. Fortell om ting som er interessant for barnet - som hvor du har gått på skole, kjøpte lørdagsgodteri, traff venner. Dersom barnet er stort nok, kan dere velge hver deres vei til et felles mål, for eksempel en kafé der dere skal drikke varm sjokolade. På den måten får poden kjenne på selvstendighetsfølelsen under trygge forhold. Send hverandre gjerne meldinger underveis med bilder som viser hvor dere er. Husk at det er viktig at barn kan lese trafikken og kjenner godt til trafikkreglene før dere gjør dette.

Kle lagvis

Med riktige klær, blir man verken kald eller våt på tur om høsten.
Med riktige klær, blir man verken kald eller våt på tur om høsten.

Husk at det er lurt å kle på lagvis når man er i aktivitet og veksler på å være ute og inne. Slik er det enkelt å regulere kroppstemperaturen ved å ta av eller på et lag. Det er også lurt å begynne med et tynt lag ull innerst, ullfibre har en unik evne til å frakte fuktighet fra huden og ut gjennom plagget, slik at kroppen holder seg tørr.

Blåser det eller regner ute, er det naturlig å ta på yttertøy som skjermer mot vind og vann. Og husk at aktive føtter trenger sko som støtter opp og demper støt, og at gummistøvler er et must i garderoben – da er det lov å hoppe i sølepytter!

Innerst ved foten er tynne ullsokker et godt valg fra tidlig høst av, så fort gradestokken begynner å krype nedover. Igjen hindrer ullens egenskaper at fuktighet blir sittende mellom hud og tekstil, slik at små føtter holder seg tørre og varme.

Sjekk de herligste uteklærne hos Polarn O Pyret:

Denne saken ble første gang publisert 05/09 2017, og sist oppdatert 26/09 2017.

Les også